İl Müdürü Tanju Özkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en temel besin kaynağı olan buğdayın anavatanı ve gen merkezi durumunda olduğunu söyledi. Özkaya, “Ekimlerini yaptığımız çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır. 1970’li yıllardan sonra çiftçilerimizce daha fazla verim veren modern buğday çeşitleri kullanmaya başlanması ile birlikte geleneksel buğday türlerinin ekim ve üretimi düşüşe geçmiştir. Geçtiğimiz yıllarda uygulanan projelerle yerel buğday tohumluklarımız küçük alanlarda ekilerek çoğaltılmıştı. Çoğaltılan bu yerel buğdaylar bu konuda istekli çiftçilerimize verilerek ekimleri yapıldı. Üretim sezonu boyunca teknik personelimiz tarafında takip edildi. Bu buğdayların hasatları da yine teknik personelimiz kontrolünde çiftçilerimizle birlikte yapıldı.
Bunlardan Karakılçık çeşidi, Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ekilen yerel buğday çeşididir. Bu buğdayı çiftçilerimizin bizden talep etmeleri nedeniyle 2 çeşit karakılçık buğdayını temin ettik. 250 m2’lik alanlarda ekimini yaparak çoğalttık. Gelecek yıl daha fazla bir alanda ekimini yapacağız.
Amacımız bu atalık buğday çeşitlerini çiftçilerimiz elinde muhafaza ederek gen kaynaklarının korunmasını sağlamak ve ata mirasımız olan yerel buğday tohumlarının çiftçi eliyle üretim ve tüketiminin devamını sağlamaktır. Atalık bu buğdaylar bizim atalarımızdan gelen bugünkü yüksek verimli çeşitlerin geliştirildiği buğdayların atalarıdır. Bu çeşitleri hem devlet eliyle hem de çiftçi eliyle muhafaza etmemiz gerekiyor. Ayrıca bu atalık çeşitlerimiz bizim eski tatlarımızdır. Bunları muhafaza ederek gelecek nesillerimize aktarmamız tarihi bir zorunluluğumuzdur. Çiftçilerimizin yerli ıslah tohumların yanında bu atalık yerel tohumlukları da ekmelerini ve bu ata mirasımız olan tohumlukların halk elinde muhafaza etmelerini istiyoruz.”diye konuştu. / Yusuf BAĞCI