Yozgat’lı ve Yozgat’ta yaşayanlar her fırsatta komşu illere gitmek zorunda kalırlar.
Bunun başlıca sebebi, ilde sosyal yaşam alanlarının kısıtlı olması, tarihi ve turistik değer ifade eden yapılarının bulunmayışı, küçük ekonomisi nedeniyle pahalı bir şehir olması, yaylalarının, kanyonlarının, ormanlarının ekonomiye ve yaşama dahil edilemeyişi vs gelir.
Buna ilaveten şehirde ulusal ya da bölgesel çapta organizasyonlar düzenlenmemesi nedeniyle de yakın illere sosyal, kültürel ve ekonomik organizasyonlar için de gidilir.
Yani özetle; Yozgat’ta yaşayan birçok insan biraz bilgi ve deneyimini artırmak, gezmek, eğlenmek, şöyle ailesi ve dostları ile vakit geçirmek istediğinde bu şehirde kazandığı parayı başkaca illerde harcar.
Amasya’ya Taş Han’ı, Ferhat’ın deldiği rivayet edilen dağı görmeye gider. Kayseri’ye avmde, kapalı çarşıda alışveriş yapmak, lunaparkta eğlenmek için gider. Sivas’a Yıldız Dağı bungalov evlerinde konaklamak ve doğada dinlenmek için gider. Kırşehir’e Neşet Ertaş’ın mezarını ziyarete gider. Kapadokya’yı gezmek, deveye binip ayran içmek için Nevşehir’e gider.
Yetmez… Boğazlıyan, Sarıkaya, Çayıralan, Çandır, Yenifakılı; Kayseri ile, Yerköy; Kırşehir ile, Akdağmadeni; Sivas ile, Çekerek, Aydıncık, Kadışehri, Saraykent; Çorum, Tokat ve Amasya ile ticaret yaparlar. Şefaatli arada kalmış bir ilçedir ama hakkını yemeyelim çapına göre Yozgat merkeze en çok katkı sunan ilçedir dersek haksızlık etmiş olmayız. Sorgun mu? Onun da tek rakibi Yozgat’tır! Bu ilçelerde sağlanan ekonomik birikimler komşu illere aktığı gibi günlük yaşantıya dair ihtiyaçların karşılanmasında da Yozgat’tan önce tercih edilirler.
Yozgat il merkezinin zayıflığı, il merkezinde ilçeler için cazibe oluşturacak herhangi bir faaliyet, organizasyon, ekonomik yapılar ve görmeye, bedel ödemeye değer sosyo kültürel değerler, faaliyetler olmadığı içindir bu komşunun kümesine yumurtlama işi.
Ee bu kadar zayıf ve ilçelerinin gerisinde kalmış bir ili de biraz yaşamdan kam almak için tercih edemiyor olmak doğal olsa gerek.
Nihayet gelelim başlığa. Bu şehirde mutlu olan iki zümre var.
Birincisi bu kadük, geri bırakılmış, sosyolojik köylülüğün hakim unsur olduğu şehirden kazanç elde edenler. Yani mevcuttan çıkar sağlayanlar. İkincisi Mersin Mut ilçesi nüfusuna kayıtlı olup Yozgat’ta yaşayan doğuştan Mutlular…
Yozgat’ta yaşayanların başka şehirlerde birazcık huzur, mutluluk, yaşamdan çalınacak birkaç saat aradığı bu şehirde, biz birazcık güzellik yaşamak için başkaca şehirlere gitmekten yorulduk, usandık, bıktık. Şimdi tam zamanıdır.
Teknofest Karadeniz ardından bir de Teknofest Anadolu’yu Yozgat’a kazandırma zamanıdır. İç Anadolu Bölgesi’ni kapsayacak böyle bir organizasyon ile Yozgat’ta yapılacak bir etkinliğe katılmak, bundan faydalanmak isteyen başkaca illerden ziyaretçileri görünce; belki biz de birazcık mutlu oluruz.
Belki o zaman biz de; kalkınmış, müreffeh, yatırımlarla bir uçtan bir uca mamur edilmiş, bacasız fabrikalarla sorunları çözülmüş Yozgat’ın kıymetini bilir, birazcık gururlanırız.