Yozgat TSO’nun Kasım’da yapılacak seçimleri öncesi, Taylan Alakoç’un iktidar partisinin de desteği ile tek aday olarak seçime gideceği konuşulurken ve bu yönde beklenti oluşmuşken mevcut başkan Sinan Çelik yeniden aday olduğunu duyurdu.
Yozgat’ın göreceli olarak en güçlü STK’sı olan Yozgat TSO’da oluşacak meclis ve bu meclis içerisinden çıkacak yönetim, üyelerinin sorun ve sıkıntılarının giderilmesi, finans kaynaklarına ulaşım, ilin gelişimini sağlayacak teşvik mevzuatının güncellenmesi ve yatırım yapılabilecek, sanayi alt yapısı oluşturacak alanların belirlenmesi, il dahilinde sermaye organizasyonları ve il dışından yatırımcılar getirme noktasında aktif rol oynayabilir.
Şenol Taşdan’ın başkanlık döneminin akabinde atalete bürünen, son 3 dönemdir kazanımlarını, hizmet çeşitliliğini ve kalitesini geriye götüren Yozgat TSO yeni dönemde öncelikle kaybettiklerini telafi etmekle işe başlamak durumunda kalacaktır.
İŞGEM binasının yıkılması ve yerine yenisinin yapılamaması, proje ve finans danışmanlığı veren birimin ortadan kalkması gibi durumlar buna örnektir.
Yeni döneme dair beklentiler artmışken TSO’nun yeni başkanının kim olacağı, neler vaat edeceği, projeleri ya da ilin ekonomisine ve elbette ki TSO’nun nasıl olmaklığına dair ön görüleri merak edilmektedir.
Bu merak muhtemel adaylar üzerinde yoğunlaşmışken, adı geçen ve listesini büyük çoğunlukla oluşturmuş olan ve çalışmalarını sürdüren Taylan Alakoç özelinde bu sorulara cevap aranırken, Sinan Çelik’in adaylığını açıklaması sürpriz olarak değerlendirilmekle birlikte merak konusu sorular bu açıklamayla yeni bir adres daha bulmuş durumdadır.
Gerek Alakoç’un yönetimde bulunduğu 2 dönem ve gerekse Çelik’in meclis başkanlığı akabinde TSO başkanlığı yaptığı dönemler mercek altına alınıp, vaatleri, yaptıkları -yapamadıkları, dönemlerinde TSO’da ve ilde gelişen olaylar üzerinden değerlendirmeler başlayacaktır.
Bu değerlendirmelerimizi biz de sonraya saklamaktayız. Çünkü ayinesi iştir kişinin sözü gereği TSO’yu yönettikleri dönemde yaptıkları, yönetmeye talip oldukları 4 yıl için de ciddi karineler barındırmaktadır.
Lakin, bu değerlendirme için henüz erkendir. Zira bir ay sonra yapılacak seçimler için henüz tek bir aday vardır. Alakoç’un ve olası diğer adayların netleşmesi akabinde, bu değerlendirmeyi/mukayeseyi yaparak, seçilecek yönetimin neler yapabileceğinin, ile ve il ekonomisine, üyelerine ne gibi katkıları olabileceğinin iz düşümlerini kendi oda yöneticiliği dönemlerinden çıkararak üyelere sunacağız.
Yönetimde bulunduğu 4 yıllık süre zarfında iktidar partisinden aldığı desteği kaybettiği ve bu yüzden aday olmayacağı konuşulan Çelik’in ardından, iktidar partisinden yeni dönem için destek aldığı ve tek aday olarak seçime gireceği konuşulan Alakoç’un adaylığını açıklayıp açıklamayacağını yakın zamanda göreceğiz. Ancak o güne kadar süreci ve kurumu yakından takip eden kişi olarak yukarıda bahsettiğim değerlendirmeye dair notlarımı oluşturmaya, her iki aday grubun çizeceği vizyona dair yorumlarımı hazırlamaya başladım.
TSO, barındırdığı potansiyeli itibariyle Yozgat’ın gelişiminde başat rol üstlenebilecek bir kurumdur. TSO’yu yönetecek olan kadronun da bu başat role uygun donanıma ve vizyona sahip olması önemlidir. Bu açıdan aday kadroların yönetimde bulundukları dönemlerdeki icraatları mercek altına alınmalıdır.
Bu değerlendirme yapılmadan “tarafgirlik”, “siyasi mensubiyet” veya TSO’nun gerçekliğinin ötesinde saiklerle verilecek oyların ve bunun neticesinde kimin seçildiğinin bir kıymeti yoktur.