Uzmanlar, tatil döneminde ebeveynlerin çocuklarının sosyal ve ruhsal gelişimlerini destekleyici bir yaz dönemi programı içerisinde geçirmesi gerektiğini belirtiyor.
Okulların kapanmasıyla birlikte öğrencilerin büyük bir hevesle yaz tatilini beklediklerini söyleyen uzmanlar şunları kaydetti: ”Okulların kapanmasıyla birlikte öğrenciler tarafından büyük bir hevesle beklenen yaz tatili, özellikle çalışan ebeveynler için aynı hevesle karşılanmayabiliyor.
Tüm yılın yorgunluğunu tatil, aktivite ya da oyunla geçirmek isteyen çocuklar ise ebeveynlerinin kendilerine yeterli zaman ayıramamalarından dolayı verimsiz bir süreç geçirebiliyor. Bu nedenle anne babalar çocuklarının sosyal ve ruhsal gelişimlerini destekleyici bir yaz dönemi programı hazırlamalı ve sürece kendi yoğun iş tempolarına rağmen fırsat buldukça dahil olmaya çalışmaları önemlidir”
“ÇOCUĞUN
KENDİ POTANSİYELİNE UYGUN ETKİNLİĞİ SEÇMESİNE İMKAN
SAĞLANMALI”
Yaz tatili programı planlanırken çocuğun yaşı ve ilgi alanlarının ön planda olması gerektiğini ifade eden çocuk gelişim uzmanları, “Örneğin arkadaşlarının çoğu bale kursuna gidiyor diye bu aktiviteye yönlendirilen çocuk için bu durum keyif alınmayan, mecburi bir duruma dönüşür ve olumsuz bir şekilde sonuçlanır.
Ayrıca sosyal aktiviteler kişiyi rahatlatan ve mutlu hissettiren etkinlikler olduğu için çocuğun kendi potansiyeline uygun etkinliği seçmesine de imkan tanınması gereklidir. Yaz tatilinin daha verimli geçmesi için çocuğun yönlendirildiği aktivitenin çocuğun sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayacak boyutta olması da önem taşır.
Örneğin öz güven problemi yaşayan, sosyal etkileşimde çekingenliği olan ya da disipline ihtiyacı olan çocuklar için takım sporları (futbol, basketbol, voleybol vb.) ya da konsantrasyon güçlüğü çeken ve bu nedenle akademik başarısızlıklar yaşayan çocuklar için okçuluk, masa tenisi gibi odaklanmayı arttıracak sporlar oldukça uygundur.
Ayrıca çocuğun ilgi alanına göre yönlendirilebileceği yüzme, binicilik, savunma sporları, mental aritmetik, dil kursu, resim veya müzik gibi faaliyetler çocukların hem eğlenmesine hem de zamanlarını kaliteli bir biçimde geçirmelerine yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak özellikle çalışan ebeveynler için çevre değişikliğine yönelik çocuğun yaşı ve ruhsal yapısı göz önünde bulundurularak, yazlığa ya da memlekete göndermek de iyi bir yaz tatili alternatifi olarak sayılabilir” şeklinde konuştu.
“YAZ TATİLİNDE BİR SONRAKİ EĞİTİM YILINA
HAZIRLANILMALI”
Yaz tatili devam ederken çocukların eğlenceli zaman geçirmelerinin dışında bir sonraki öğrenim dönemine yönelik hazırlık yapmaları gerektiğine dikkat çeken Uzmanlar, “Zayıf karnesi olan çocukların hafif bir çalışma temposuyla zorlandıkları alanda desteklenmesi, bir sonraki yıla hazırlanan çocukların ise geçmiş bilgilerini tazelemesi önemlidir. Çünkü yaz tatilini sadece sosyal aktivite ile geçiren çocuklarda, okul döneminin açılmasıyla, akademik uyumsuzluk ve isteksizlik görülmektedir.
Fakat buna ek olarak, yaz tatilini yoğun bir biçimde ders çalışmakla geçiren çocuklarda da, okul döneminde bıkkınlık ve yorgunluk gözlenmektedir.
Bu nedenle çocuğun akademik dönemi göz önüne alınarak hazırlanacak tatil programı, dinlenmeyi, eğlenmeyi ve sosyal aktiviteyi ön planda tutarak, gerekli akademik donanımı da kapsayacak biçimde olmalıdır” ifadelerini kullandı.