Daha öncede yazdım… Yozgat’ın sosyo-ekonomik yönden gelişmesi ve kalkınması için olmazsa olmazı yani tek umudu 2006 yılında kurulan Bozok Üniversitesidir.
Aradan 11 yıl geçmiş… Her ne kadar şehir ile Üniversite arasında engeller olsa da adını şehrin asıl isminden alan Bozok Üniversitesi kendini geliştirmeye, büyümeye devam ediyor.
Zaman içinde karşısına çıkan engelleri en az zayiatla atlatırken bulunduğu topraklarda değişim ve gelişimin sembolü olan, bilim üreten ve ürettiği bilimi insanlığın hizmetine sunan Bozok Üniversitesi, 16 biden fazla öğrencisiyle ve alanında uzman akademik kadrosuyla saygın bir bilim merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Fiziki altyapı ve üstyapı yönünden gelişimini sürdüren üniversite fakülte ve yüksekokullar bünyesinde açtığı yeni bölümlerle bilime, sanata ve kültürel değerlere katkı sunmaya devam ediyor.
Bozok Üniversitesi, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımı gerçekleştirilecek toplam 13 yeni bölüm ve programlar ile gücüne güç katacağa benziyor.
Bu yıl tercih kitapçıklarında yeni bölüm ve programların olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, bu bölüm ve programlara yerleştirilecek öğrenci kontenjanıyla üniversitenin gelişimi anlamında önemli bir adım olduğunu söylüyor.
Sohbete katı olması bakımından anlatılanlardan ve yazılıp çizilenlerden küçük bir altı ile devam edelim Bu eğitim-öğretim dönemi içinde Fen Edebiyat Fakültesi’nde Arkeoloji, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İletişim Fakültesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema, Akdağmadeni Sağlık Yüksekokulu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Spor Yöneticiliği, Yozgat Sağlık Yüksekokulu’nda Ebelik bölümleri; ön lisans olarak Bahçe Tarımı, Elektronik Teknolojisi, Laborant ve Veteriner Sağlık, Tıbbı Dokümantasyon ve Sekreterlik, Optisyenlik, Otomotiv Teknolojisi, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri programına öğrenci alımları devam edeceğini öğreniyoruz.
Bu arada Üniversitenin adeta amiral gemisi niteliğindeki Tıp Fakültesini ve buradaki çalışmaların ne kadar önem arz ettiğini unutmamak gerekir.
Şimdi sohbetin başına tekrar dönelim ve şu soruyu soralım:
– Bozok Üniversitesi büyüyor ama Yozgat ne durumda? Yaşanabilir kentler sıralamasından başlayarak, Yozgat’ı masaya yatırdığımızda ekonomik gelişmişlik düzeyinin çok yüksek olmadığı şehirde birçok sorun çözüm beklemektedir.
Mesela ulaşım halen sorun olmaya devam ediyor, gerek şehir içi gerekse il sınırları arasındaki yol ağları şehrin yükünü taşıyamaz durumdadır.
Eğitim konusuna baktığımızda da pek parlak bir durum ile karşı karşıya olmadığımız görülmektedir. Bu ve buna benzer sorunların ve sorularımızın cevabını yerel yönetimler, İl yöneticileri ve şehri temsil eden siyasetçiler vermeliler.
Son cümle olarak bir hususun altını çizmek gerekir ki; zira Yozgat’ın şehir olarak yeteri kadar büyümediği, gelişmediği ve kalkınmadığı her yıl verdiği göç olayında kendini açık bir şekilde göstermektedir.
O zaman şöyle bir soru daha karşımıza çıkıyor: Bozok Üniversitesinin şehirden ayrı olarak tek başına büyümesi bir şey değiştirir mi? İlerleyen günlerde de bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım.