“Ülkemizde her yıl yaklaşık 4 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Rahim ağzı, rahim ile vajina arasında rahimin bir parçası olan dokudur. Rahim ağzı kanseri bu dokunun kanserleşmesidir.” diyen Op.Dr.Eldem açıklamasına şöyle devam etti.
“Rahim ağzı kanseri HPV (insan papilloma virüs) isimli virüs nedeniyle oluşan bir kanserdir. Bu virüs rahim ağzı dokusundaki hücreleri enfekte ederek bu hücrelerin anormal büyümesine ve kanserleşmesine sebep olmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı, bağışıklık sistemi bozuklukları, sağlıksız beslenme ve çok eşlilik yapmak da risk faktörleri arasında yer almaktadır. Rahim ağzı kanserini düzenli tarama sayesinde kanser gelişmeden tespit etmek mümkündür. Ülkemizde 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması önerilmektedir.
Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır. AĞRISIZ VE BASİT bir işlemdir.
Rahim ağzı kanser aşısı %90’lara varan kanser önleme etkinliğine sahiptir. Kız çocuklarına 9-13 arası 2 doz, 13-26 arasında da 3 doz aşı yaparsak hayat boyu bir daha hatırlatma dozuna gerek kalmadan HPV enfeksiyonundan korumaktadır.
Sağlık Bakanlığı’ndan geçen ay yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yakın zamanda özellikli gruplara ücretsiz HPV aşı uygulaması başlanacağı açıklanmıştır.
Unutmayalım ki “Erken Teşhis Hayta Kurtarır”
Yozgat Şehir Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları bölümü 5 poliklinikte hasta tedavisi yapmaya devam ediyor. / Haber Merkezi