""

Yıldıraner: Yapılandırılan borçlar’da son gün bugün « Yeniufuk Gazetesi

30 Nisan 2024 - 06:58

Yıldıraner: Yapılandırılan borçlar’da son gün bugün

Yozgat Defterdarı Erdoğan Yıldıraner, yapılandırılan borçların ödeme dönemlerinin geldiğini söyledi.

Yıldıraner: Yapılandırılan  borçlar’da son gün bugün
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2017 - 7:00

Yapılandırmaların biterek, ödeme döneminin başladığını Yıldıraner, Temmuz ayı itibari ile ilk taksitlerin ödenmesi gerektiğini aktardı. Yıldıraner, vatandaşların kanunun getirdiği imkânlardan yararlanmaya devam edebilmesi için ilk iki taksitin zamanında ödenmesinin şart olduğunun altını çizdi. Kanun ile kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı sağlandığını belirten Yıldıraner, “Bilindiği üzere 7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda ve bir kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun geçtiğimiz mayıs ayında yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Kanunun içeriğini bir gözden geçirecek olursak, bu yapılandırma kanunuyla vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak ve borçlar taksitler halinde ödenebilecekti. Bir nevi yeni yapılandırma kanunu ile kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı sağlanıyor. Baktığımız zaman, vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalarda tamamen siliniyor. Kanundan yararlanan vatandaşlarımız yıllı yüzde 16,80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık yüzde 3-4 gibi düşük oranlarda bir tutar ödeyecek. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapıyor, yarısını tahsil ediyor ve yarısında vazgeçiyoruz.
Borcun peşin ödenmesi halinde ise ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçların 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün. Yapılandırma devam ettiği sürece, borcu yoktur belgesi alınabiliyor ve araçların fenni muayeneleri yaptırılabiliyor. Kısacası vatandaşlarımız bu yeni yapılandırma kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyebilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolaylıkla yürütebilecek” ifadelerine yer verdi. Yapılandırmaların biterek, artık ödemelere geçildiğini kaydeden Yıldıraner, “Yapılandırma kanununu içeriğine kısaca değindik.
Şimdi artık yapılandırma bitti, ödemelere geçtik. 1’inci taksitlerin ödeme zamanı geldi. Yapılandırma kanunu ile Temmuz ayında ilk taksitin ödenmesi gerekiyor. Vatandaşların yapılandırmadan yararlanmak ve yararlananlarının devam edebilmesi için 2’inci ve 2’inci taksitlerin zamanında ödemesi gerekiyor. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin bugün mesai bitimine kadar yapılması gerekiyor.
Bu noktada artık sürenin uzaması mümkün değil. Vatandaşlarımıza ben peşin ödeme avantajlarını hatırlatmak istiyorum. Kanun kapsamında yapılandırılan alacaklarını peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 oranında indirim yapılacak. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitli ödemeyi tercih etmişler ise ilk iki taksit süresinde ödenmeli.
İlk iki taksiti ödemeyenler, kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaklar. Bu yüzden vatandaşlarımızdan taksitlerini de zamanında ödemelerini talep ediyoruz” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.