Kahramanmaraş’ta üst üste yaşanan deprem ve sonrasında ortaya çıkan acı gerçekler öncesinde her birimiz “Yozgat’ta bir şey olmaz. Allah’a şükürler olsun şehrimizin coğrafik yapısı sert zemin üzerine kurulmuş, kolay kolay bir şey olmaz” diyerek, kendi kendimizi kandırmaktan başka bir şey yapmadık.
Toplum olarak böyle düşünürken, işin ehli uzmanlar, “Sizler yanlış biliyorsunuz, doğru düşünmüyorsunuz, şehrin zemini sert olabilir, kist ya da kayalık olması risk taşımadığı anlamına gelmez” demediler.
6 Şubat tarihinde önce sabaha karşı ardından öğlen saatlerinde meydana gelen depremlerin her ikisini de etkisi sönümlenmiş, enerjisi tükenmiş olmasına karşın Yozgat’ta belli oranda hissettiğimizi unutmamalıyız.
Dolayısı ile şimdiye kadar kendimizi “Yozgat’ın zemini sağlam, bir şey olmaz” derken, bu düşüncemizin gerçeklik payı olsa idi, etkisi sönümlenmiş, enerjisi tükenmiş sarsılmayı hissetmemiş olurduk.
Demek ki bugüne kadar düşündüklerimizde doğruluk payı yokmuş. Bu konuda Kandilli Rasathanesi’nin verilerinden hareketle 10 Şubat 2023 tarihinde gazetemizde çıkan haberde “Yozgat’ın 19 Aralık 2022 – 19 Ocak 2023 tarihleri arasında tam 10 kez sallandığı” belirtilmektedir.
Ayrıca gazetemizin 28 Şubat tarihli nüshasında da Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Temiz önemli açıklamalarda bulundu.
O açıklamadan kısa bir bölümü tekrar veriyorum:
“Yozgat genelinde de aktif faylar bulunmaktadır. Akdağmadeni ve Çekerek ilçelerinde aktif, diri olan faylar bunların yaklaşık 35-40 kilometre uzunluğa sahip. Bu nedenle Yozgat genelinde ve etrafındaki diğer illerden gelebilecek olan depremlerden il olarak etkilenebileceğimiz için hazırlıklı olmamız ve gerekli tedbirleri almamızda fayda olduğu gibi depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.”
Türkiye’de bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmasına müsaade edilmemesi gerekiyor. Mevcut kanunlarımız gerekiyorsa eksik kısımları tamamlanıp, bir bütün halinde toplumun bütün kesimlerinin kanunlarımıza uygun davranması, aksi durumda asla müsaade edilmemesi olmazsa olmazdır.
Yozgat’ta mevcut yapıların ilgili kurum ve kuruluşlarca kanunlara göre gözden geçirilmesi ve bundan sonra da gelişigüzel yapılaşmaya kesinlikle imkân tanınmamalıdır.
Deprem nedeniyle Yozgat\′a gelen depremzedelerle ilgilenen Yozgat Belediye personelleri, milletin gönüllü yaptığı işler için kendilerine mesai yazdırıyorlar. Bu ay neredeyse çift maaş alacaklar!
Yozgat güvensiz ve eski çürük binalardan oluşuyor, herhangi bir çalışma yapılmıyor.. ille başımıza bir şey gelmesi mi gerekiyor?