""

“Açlık-Yoksulluk” piyasa araştırması « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 00:55

“Açlık-Yoksulluk” piyasa araştırması

“Açlık-Yoksulluk” piyasa araştırması
Son Güncelleme :

11 Temmuz 2021 - 15:34

Merkez Bankası anketine göre, yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 14,46’dan yüzde 15,64’e, yılsonu dolar beklentisi ise 8,95’ten 8,99’a çıktı.

Merkez Bankası reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 56 katılımcıyla gerçekleştirdiği “2021 yılı Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi”ni yayınladı. Buna göre yılsonu dolar tahmini 8,99 TL, yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 15,64’e yükseldi.

Ayrıca TCMB verilerine göre cari işlemler açığı, Mayıs ayında bir önceki yılın mayıs ayına göre 919 milyon dolar azalarak 3,08 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler çığı 31,9 milyar dolar oldu.

* * * *

Bu bağlamda bir başka önemli açıklama Hükümete yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’den geldi.

Sendikanın Genel Merkezinden yapılan bilgilendirmeyi Yozgat İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli kamuoyu ile paylaştı.

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan ‘Açlık yoksulluk’ araştırmasının Haziran ayı sonuçları üzerinden yapılan araştırmaya göre açlık sınırı 2 bin 801 lira, yoksulluk sınırı ise 8 bin lira olarak tespit edildi.
Memur-Sen Yozgat İl Temsilcisi Kenan Şerefli, yapılan araştırmaya göre Haziran ayında Mayıs ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,21’lik bir artış yaşandığını söyledi.
Haziran ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 10,98 artışla margarin, yüzde 9,56 artışla sucuk, yüzde 8,3 artışla dana eti, yüzde 7,11 artışla hazır et yemekleri; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 28,18 azalışla sarımsak, yüzde 17,62 azalışla patlıcan, yüzde 15,31 azalışla domates, yüzde 12,23 azalışla dolmalık biber madde fiyatlarında yaşandığını dile getiren Memur-Sen İl Temsilcisi Şerefli, Haziran ayında Mayıs ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,96’lık bir artış gözlenirken; Haziran ayında Mayıs ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,88’lik bir artış oldu. Aydınlanma madde fiyatında ise Haziran ayında Mayıs ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmediğine dikkat çekildi.

* * * *

Açıklamanın genel değerlendirme bölümde ise, şu bilgiler yer aldı: “Haziran ayında Mayıs ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,55’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 6,53 artışla gömlek, yüzde 5,56 artışla ceket, yüzde 4,69 artışla takım elbise madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Mayıs ayına göre yüzde 0,99 azalışla eşofman, yüzde 0,28 azalışla ayakkabı madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.
Haziran ayında Mayıs ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,28’lik bir artış olduğu belirlendi. Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 12,37 artışla araba kiralama ücreti, yüzde 9,67 artışla şehirlerarası otobüs ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Mayıs ayına göre yüzde 0,56 azalışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretlerde düşüş gözlemlendi.
Haziran ayında Mayıs ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,18’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,28 artışla hastane yatak ücreti, yüzde 1,98 artışla ameliyat ücreti fiyatlarında olduğu tespit edildi.
Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 4,51’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 9,63 artışla fayans madde fiyatlarında olduğu gözlendi.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.