""

Adalet Bakanı Gül: “İadeyi engelleyecek bir belge, bir eksiklik kalmamıştır « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 01:48

Adalet Bakanı Gül: “İadeyi engelleyecek bir belge, bir eksiklik kalmamıştır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Gülen’in iadesi konusunda prosedürler her iki taraf için de tamamlandı. ABD için de iadeyi engelleyecek bir belge, bir eksiklik kalmamıştır.

Adalet Bakanı Gül: “İadeyi engelleyecek  bir belge, bir eksiklik kalmamıştır
Son Güncelleme :

24 Ekim 2017 - 7:00

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Gülen’in iadesi konusunda prosedürler her iki taraf için de tamamlandı. ABD için de iadeyi engelleyecek bir belge, bir eksiklik kalmamıştır.
Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz” dedi.
Adalet Bakanı Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin, kişi suçlu olmasa bile ABD’nin şahsı iade ettiğini, ancak Gülen’in mahkumiyet kararı çıkmasına rağmen ABD’nin Gülen’i iade etmediğini ifade etti. ABD’nin en başından Gülen’i iade etmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Gül, “Yargılamalar çıktıkça elbette bizim taleplerimiz olacak. Marmaris Suikastı davası da sonuçlandı.
Burada da bir numaralı şüpheli.
Bununla ilgili de talepler yapılacak.
Hukuk çerçevesinde bu ısrarlarımızı sürdüreceğiz. Onun ötesinde bütün dünya, Türk halkı bu gelişmeleri izliyor. ABD’nin Türkiye’yi tehdit eden bir örgüt liderini kendi bünyesinde tutması kabul edilebilir değil” diye konuştu.

“BAŞBAKANIMIZIN BİR AMERİKA
ZİYARETİ OLABİLİR”
Bakan Gül, “En son yaptığımız görüşmede bunun mahkemeye intikalini söylemiştik. En son giden Temmuz sonuydu, dolayısıyla yine bunu takip edeceğiz.
Başbakanımızın bir Amerika ziyareti olabilir. Böyle bir durum olduğunda yine görüşecektir. Bu hususta sözleşmeye, hukuka bağlı kalmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“İADE İÇİN HER
TÜRLÜ KOŞULLAR TAMAMLANMIŞTIR”
Prosedürlerin her iki taraf için de tamamlandığının altını çizen Bakan Gül, “Ne Amerika’nın ne de Türkiye’nin bu iadenin gerçekleşmesi için göndereceği bir şey kalmamıştır. Gerekli başka bir belge kalmamıştır.
ABD için de iadeyi engelleyecek bir belge, bir eksiklik kalmamıştır. Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Gülen ile ilgili vatandaşlığı kaybettirme sürecinde herhangi bir adım atıldı mı? Bu iade sürecini etkiler mi?” şeklindeki soruya Bakan Gül şu cevabı verdi:
“Bunlarla ilgili Resim Gazete yayınlandı. Bundan sonraki tabloda vatandaşlıktan çıkarma olabilir.
Vatandaşlık hukuku siyasi bir bağdır. Bu Bakanlar Kurulunun takdirinde bir konudur. Hukuken vatandaş olmayan bir kişinin ya da bir kişinin vatandaşlıktan çıkarılmasının yargılamada olumsuz etkisiz olmayacağını görüyoruz. Herhangi bir şekilde iade etmeyi de engelleyen bir durum bulunmamakta. Yargılamalarda olumsuz bir şeyi yok ama elbette ülkeler bu konuda siyasi bakıp farklı değerlendirebilir.
Hukuken değil ama siyaseten farklı değerlendirebilir. Ortada böyle bir şey yokken bile vermemek için ‘Sizde işkence var, idam konuşuluyor’ gibi gerekçeler çıkarabiliyorlar. Onlarla ilgili somutlaşan prosedür tamamlandı. Onların değerlendirilmesi, zamanlaması yapılır. Bakanlar Kurulu onun taktirini yapar.
Bakan Gül, FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan ABD uyruklu Papaz Craig Brunson’un durumuna ilişkin olarak, “Serbest bırakma yönünde bir şey söyleyemeyiz. Bunun kararını verecek olan idari organı değil. Bir kişinin tahliyesiyle ilgili karar verme yetkileri bulunmamakta. Şu anda soruşturma aşamasında olan bir dosya. Savcının elde edecek bulgularla yapılacak bir yargılamadır.
Bizim ABD’de de tutuklu vatandaşlarımız var. Cumhurbaşkanımızın korumaları hakkında açılan dava var, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı var. Kararı yargı makamı verecektir” dedi.
“BUNUN BİR
ÖRGÜTÜN ELEMANI
OLDUĞUNU
BİLMEYECEK DURUMDA DEĞİLLER”
FETÖ’den tutuklu eski YARSAV Başkanı Murat Arslan’a Vaclav Havel Ödülü verilmesi hakkında, “Bazıları Türkiye’de kendi taşeron örgütlerine yaptıramadığı şeyleri esasen vekalet savaşını asalete çevirme anlamında Türkiye’ye yönelik düşmanlığını ya da tehdidini sürdürmek istiyor.
Bunlar ödül verdikleri kişiyle ilgili bunun bir örgütün elemanı olduğunu bilmeyecek durumda değiller. Nitekim o kişi ödül almadan birkaç gün önce ödül grubuna teşekkür yazıyor. Yani ödül alacağına da biliyor. Bunların her işi böyle.
Avrupa’dan bazı kuruluşların buna nasıl maddi destek olduğu da biliniyor.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile iki gün önceki görüşmemde de bu konuyu söyledim. Türkiye bir oyun kurucu ülke haline geldi. Türkiye dünyadaki adeta kutuplar itibariyle üçüncü kutbu teslim edecek merkez ülke haline geldikçe Türkiye üzerindeki tehdit algıları da büyüyor.
Bu Türkiye’nin var olma mücadelesidir. Bu mücadeleyi Türkiye’nin kazanacağını düşünüyorum. 15 Temmuz günü en güçlü planları ortaya konulmaya çalışıldı ama planları alt üst oldu” değerlendirmesinde bulundu.
FETÖ RAKAMLARINI AÇIKLADI
FETÖ ile ilgili tutuklu sayısının toplam 49 bin 697 olduğunun bilgisini veren Bakan Gül, “20 bin 9 soruşturma dosyası var. Kovuşturma aşamasında 8 bin dosya var. Darbe yargılamalarında soruşturma dosyası 15, kovuşturma dosya sayısı 351.
Bu rakamlar sürekli değişiyor. Genel itibariyle rakamlar bunlar. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 37 bin 237. Yakalanan şüpheli sayısı 8 bin 997. Takipsizlik kararı verilen 5 bin 911 kişi” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.