Adıgözel, tarımsal üretimde artan maliyetlerin ve üreticinin borç yükünün alarm verdiğini söyledi.
“ÇİFTÇİ ÜRETMEKTEN VAZGEÇME NOKTASINA GELDİ”
İl Başkanı Süleyman Adıgözel, yaptığı açıklamada; mazot, gübre, ilaç ve işçilik giderlerinin sürekli arttığını, soğuk hava nedeniyle birçok ürünün zarar gördüğünü dile getirerek şunları söyledi: “Çiftçi ürettiği domatesin kilosunu 25-30 TL’ye mal ediyor, tüccar 15 TL’ye alıyor, markette ise 80 TL’ye satılıyor. Bu sistemde adalet nerede? Üretici nasıl ayakta kalacak?”
Tarım sektöründe ciddi bir borçlanma krizi yaşandığını ifade eden Adıgözel, sadece iki ayda çiftçilerin takibe düşen borçlarının yüzde 37 arttığını, binlerce tarlanın icralık hale geldiğini vurgulayarak, “2024 Aralık ayında 868 milyar lira olan borç, 2025 Şubat ayında 935 milyar liraya çıktı. Bu borçlar artık döndürülebilir olmaktan çıktı. Çiftçinin yükü her geçen gün artıyor.”dedi.
“TARIMDA KÜÇÜK ÜRETİCİ TASFİYE EDİLİYOR”
Adıgözel, tarımsal desteklerin büyük şirketlere aktarıldığını, küçük üreticilerin ise borçlanmadan üretim yapamaz hale geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:“Tarım sektörü kapitalistleşme ve tekelleşme kıskacında. Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle son 10 yılda tarımsal istihdam yüzde 20.3’ten yüzde 14.8’e geriledi. Ölen tarımın mirası ise rekor kıran gıda enflasyonu oldu.”
“İTHALATA BAĞIMLI BİR TARIM POLİTİKASI SÜRDÜRÜLEMEZ”
Hükümetin tarımda ithalata dayalı politikalarla günü kurtarmaya çalıştığını belirten Adıgözel, bu yaklaşımın hem üreticiyi hem de tüketiciyi zarara uğrattığını vurguladı. Adıgözel, “Şu an ithalatla idare ediliyor ama dolar krizinde onu da yapamayabiliriz. O zaman ‘mercimek bulabilen yesin’ mi diyeceğiz?”diye konuştu.
“RAMAZAN’DA FİYATLAR DENETLENSİN DEDİLER, ETİKETLER UÇTU”
Ramazan ayı boyunca fiyat artışı olmayacağı yönündeki açıklamalara rağmen kırmızı ve beyaz ette ciddi zamlar yaşandığını kaydeden Adıgözel, “Avrupa’da vatandaş tatil planı yaparken, Türkiye’de insanlar et ve yumurta kuyruğunda bekliyor” diyerek yaşanan tabloyu eleştirdi.
Açıklamasını, “Yaşanabilir ve büyük Türkiye için Yeniden Refah Partisi olarak hazırız. Çünkü biz farklıyız” sözleriyle tamamlayan Adıgözel, halkın artık değişimi talep ettiğini ifade etti. / Haber Merkezi
Adıgözel: Çiftçilerimize acilen destek olunması gerekir
Yeniden Refah Partisi Yozgat İl Başkanı Süleyman Adıgözel, Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava ve zirai don nedeniyle büyük zarar gören çiftçilere devletin acilen destek olması gerektiğini belirterek, hükümete sert eleştirilerde bulundu.
