""

Albay Reşat, Çiğiltepe ve 30 Ağustos « Yeniufuk Gazetesi

26 Kasım 2024 - 01:43

Albay Reşat, Çiğiltepe ve 30 Ağustos

Albay Reşat, Çiğiltepe ve 30 Ağustos
Son Güncelleme :

30 Ağustos 2023 - 17:27

Anadolu topraklarından işgalci emperyalist güçlerin sökülüp atıldığı büyük zaferin her safhasında, “ordu-millet el ele” olgusunu anlamlandıran “milli ruh” vardır…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bütün sıkıntılara rağmen cesaretlerini artıran da birlik, beraberlik ve dayanışma duygusudur…
Yozgat’ta Cumhuriyet Meydan’ında dün 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısı ile aynı duygu bir kez daha yaşandı.
30 Ağustos öncesi kayıtlara geçen bir not ile devam edelim; TBMM’nin 20 Temmuz 1922 tarihli oturumunda kendisine 4. kez olmak üzere “Başkomutanlık” yetkisi verilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakınında silah arkadaşları vardır ama milleti büyük bir inançla diriliş mücadelesine çağıran Ankara Müftüsü Börekçizade Mehmet Rıfat Efendi ile Haymana Müftüsü Ahmet Vehbi Efendi gibi vatanseverler de hep onun yanında olmuştur…
İki rahmetli müftü, “Kuvvacı”, kaçaklar da “hain” diye tarihe geçmiştir…
Ve elbette cephede de Gazi Mustafa Kemal’in yanında Albay Reşat gibi yiğitler vardır…
Takvim yaprakları 26 Ağustos 1922’yi gösterdiğinde, Atatürk, stratejik öneme sahip Çiğiltepe’nin düşmandan temizlenmesi emrini verir…
27 Ağustos sabahı saat 10.30 sıralarında Atatürk’ün muhaberat subayı, Çiğiltepe birliklerini komuta eden Albay Reşat’ı arar ve telefonu ona verir….
Atatürk önce “İyi olduğunu umuyorum” der; sonra da hedefe ne zaman ulaşılacağını sorar…
Albay Reşat, “Komutanım hedefimize ulaşmaya çok az kaldı, yarım saat içinde hedefimize varacağız” cevabını verir…
Gazi Mustafa Kemal Paşa, saat 11.45 sıralarında Albay Reşat Bey’i tekrar arar. Düşman kuvvetlerinin direnişinin kırılması için bu tepenin alınmasının önemli olduğunu bir kere daha söyler…
Albay Reşat Bey için de Çiğiltepe onur meselesidir…
Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya da söz vermişti…
Albay Reşat, biraz gecikmeyle de olsa tepeyi almıştı…
Ancak, Gazi Paşa’ya söz verdiği saatte bu gerçekleşmediği için çok üzgündü…
Atatürk’e verilmesi isteğiyle bir not bıraktıktan sonra başına dayadığı silahla intihar etti…
Notta, verdiği sözü yarım saat gecikmeyle yerine getirebildiğini belirterek, “Hedefime ulaşamadığım için yaşayamam” yazılıydı…
Gazi Paşa, bu notu okuduğunda gözyaşlarını tutamamıştı…
O yüzden 30 Ağustos; birlik, beraberlik ve dayanışma duygusu ile büyük milletin candan ve maldan vazgeçme dürtüsünün doruk noktalara ulaşmasıyla kazanılan destansı zaferin adıdır…
Bu nedenle, Atatürk’ün ifade ettiği tanımda yerini bulan Türk milleti, bu değerleri yüzünden parçalanmak istenmektedir…
Bir asrı aşkın süredir Sevr haritalarını tozlu raflardan indiren”Fil hafızalı” emperyalistler, 30 Ağustos’u unuttu mu sanki?..
Bu bilinçle daima uyanık olup, milli ayarlarla oynanmasına izin vermezsek; kumpaslar, hangi amaçla gelirse gelsin bu millet, asla diz çökmeyecektir!..
Zaferimiz kutlu olsun!..

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.