""

Anteplioğlu vatandaşları uyardı « Yeniufuk Gazetesi

16 Nisan 2024 - 10:49

Anteplioğlu vatandaşları uyardı

Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, yaklaşan Kurban bayramı nedeniyle vatandaşları uyararak, kurban alırken ve kesilirken yapılması gereken kurallar hakkında vatandaşa bilgi verdi.

Anteplioğlu vatandaşları uyardı
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 16:59

Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, yaklaşan Kurban bayramı nedeniyle vatandaşları uyararak, kurban alırken ve kesilirken yapılması gereken kurallar hakkında vatandaşa bilgi verdi.
Anteplioğlu, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulunarak, Kurban, İslami bir vecibenin yerine getirilmesi yanında ekonomik ve sosyal boyutlu bir olgu olduğunu kaydederek “Kurban Bayramında, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61i hayvan kökenlidir.
Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir.
Diğer önemli bir husus da; kurban derilerinin gerektiği şekilde muhafaza edilmemesi, bağırsakların toplanmaması nedeniyle bu tür yan ürünlerin tam anlamıyla değerlendirilememesi sonucu önemli ölçüde ekonomik kayıplar yaşanmaktadır” dedi.
Anteplioğlu şöyle devam etti, “Büyük baş hayvanlarda; hayvanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına, Veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına, Küçükbaş hayvanlarda, kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat etmeliyiz” dedi.
Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, “Hayvanın besi durumu (kondisyonu) iyi olmalı, gebe olmamalı, yeni doğum yapmış olmamalı, büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı. Hastalık belirtisi sayılan; Yüksek ateşi olmamalı, Tüyleri karışık ve mat olmamalı, Bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır”şeklinde konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.