""

Artık yeter, siyaset yapacağız diye çiftçi bitti « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 20:54

Artık yeter, siyaset yapacağız diye çiftçi bitti

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, tarım ve hayvancılık girdi maliyetlerindeki fahiş artışlara tepki göstererek, “Geçen yıl bir ton üre gübresi 2850 TL iken bu yıl 14 Bin TL oldu. Aynı şekilde bir torba hayvan yemi geçen yıl 70-80 lira iken bu yıl 200 TL oldu. Artık yeter, siyaset yapacağız diye çiftçi bitti.”dedi.

Artık yeter, siyaset  yapacağız diye çiftçi bitti
Son Güncelleme :

02 Aralık 2021 - 18:20

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, tarım ve hayvancılık girdi maliyetlerindeki fahiş artışlara tepki göstererek, “Geçen yıl bir ton üre gübresi 2850 TL iken bu yıl 14 Bin TL oldu. Aynı şekilde bir torba hayvan yemi geçen yıl 70-80 lira iken bu yıl 200 TL oldu. Artık yeter, siyaset yapacağız diye çiftçi bitti.”dedi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, beraberinde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında tarım ve hayvancılıktaki artan maliyetlerin tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini dile getirdi.
GEÇEN YIL 2850 TL’YE ALDIĞIMIZ GÜBRENİN TONU ŞUAN 14 BİN TL OLDU
Başkan Açıkgöz, “2021 yılı ekim sezonunda zor şartlarda ekim yaptık. Dekara 20 kilogram gübre atmamız gerekiyorsa 5 kilogram attık. Çiftçi zor şartlarda da olsa hayvanlarını sattı gerektiğinde 3-5 kilogram gübre almak kaydıyla ekim yaptı. 2022 yılının Mart ayında ekim alanlarımıza atacağımız taban gübresi bizi şaşırttı. 2 Bin 850 TL’ye aldığımız üre 14 Bin TL Şuan gerek stokçulardan dolayı gerekse ithalat ihracattan dolayı gübre yok deniyor. 14 Bin TL’ye 1 kilogram gübre alınmış olsa, bir dönüme 15 kilo atmış olsa, 3 dönümde 50 kiolgram gübre kullanılır. 50 Kilogramlık 1 torba gübre. 700 TL’ye geliyor. 1 dönüm maliyeti çıkaracak olursak, dönüm başına 230 TL’ye gübreyi çiftçi nasıl atacak. Ziraat Odamızda yaptığımız toplantıda 21 çiftçimizle toplantı yaptık. Hiç birimiz bu maliyetlerle ekim alanlarımıza gübre atma şansı göremiyoruz. 1 dönüme 230 TL’ye sadece üst gübre atarsak, 120 TL’ye de taban gübresi atılacak. Bunun biçer döveri, mazotu maliyetin üzerine biniyor. Mazotun fiyatının geldiği yer belli. 4 yıldır İç Anadolu’da kuraklık var. Yağmur 3’de 1’e düştü. Çiftçi en az nasıl zarar ederim hesabını yapar hale geldi. Gübresiz, ilaçsız ekim yaparak ne kadar maliyeti düşürür onun hesabını yapıyoruz.”diye konuştu.

21 MİLYON TON BUĞDAY ÜRETİMİ 12-13 MİLYON TON’A DÜŞECEK
“Ülkemizde yıllardır 21 Milyon ton buğday üretilir. İç Anadolu Bölgesi’nde kuraklık olması ile birlikte bu üretim 16-17 Milyon Ton civarına düştü. Bu üretim 12-13 Milyon Ton’a düşecek böyle giderse.” diyen Başkan Açıkgöz, “Gübre attığımız halde kuraklıktan dolayı üretim düşmüştü. Güneydoğu’nun yüzde 50’si sulu yüzde 50’si kıraç. Bizim yüzde 12’miz sulu yüzde 88’imiz kıraç. Yetkililerimizin bunları şimdiden düşünerek önlem alması lazım. Çiftçi tarlasından, hayvancı mandırasından çıkmadan bunlara önlem alınması lazım.”şeklinde konuştu.
ÇKS DESTEKLERİ ÜRETİCİYE VERİLMELİDİR
Desteklerin üreticiye verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Açıkgöz, “Bugün destek veriliyor. Bin 500, 2 Bin dönüm eken çiftçilerimiz var. Bunun ortalamada 500 dönümü kendinin bin dönümü kiralıktır. Kiralık olan kısımlarda yarın verilen destekler ödenince kime gidecek orasına bakmak lazım. Şahsım adına konuşacak olursa 2 Bin dönüm alan eken bir çiftçiyim. Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarında 370 dönüm ÇKS kaydım var. Dönüme 50 TL para verilse 2 Bin dönüm için bana 100 Bin TL para verilecekti. Üretimi yapan ben olduğum için. ÇKS kaydı ile bana para ödenince 370 dönümlük kısmın parası bana verilecek. Kalan kısım ise Beyoğlu’nda ki sarrafa, Çankaya’da ki tuhafiyeye, Ankara’da yaşayan vatandaşa gitti. İlimizin ekimn alanlarının yaklaşık yüzde 60’ı kira sözleşmeli. Köyde ki çiftçinin yaş ortalaması 60. Genç çiftçimiz yok. 5 yıl sonra bu konuda da sıkıntıya düşeceğiz. Bu gidişle çiftçi, çiftçilik yapamaz. Ürettiğinin karşılığını alamıyor. Ekim alanlarının kiralanmasında toprak sahibi ile anlaşma yaparken 40-45 kg kira bedeli ödemek üzere anlaşıyoruz. Arsa sahibine ben ödemeyi yapmışım. 250-300 Kg arası ürün alacakken kuraklıktan dolayı 80-100 Kg arasında mahsul almışım bide buradan ÇKS ödemesini toprak sahibi alıyor. Tarım İl Müdürlüğü köylerde tespit yapıp eken kişiye bu parayı ödeseydi daha iyi olurdu. ÇKS den alınan para çiftçinin en azından mazot parası çıkardı.”diye konuştu.
ARTIK YETER, SİYASET YAPACAĞIZ DİYE ÇİFTÇİ BİTTİ
“Artık yeter. Siyaset yapacağız diye çifti bitti.” diyen Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, “Üretici 8 kez traktörle tarlaya gidiyor. Konuşulurken bütçenin yüzde 1’i veriliyor. Üreticiye yansıyan yüzde 0,4 bile değil. Bu çiftçi uşak değil. Uşak olmayacak. Kazandığı sürece çiftçilik yapar. Kazanmadığı zaman kontağı kapatır. Çiftçi çalışıp emek verip lisanslı depoculara hizmet mi edecek? Tarım politikası şuan bitik vaziyette. Bu tarım politikası düzelmedikçe, çiftçinin hakkı ödenmedikçe çiftçi tarlasına gitmez. Pandemi döneminde Rusya ay çekirdeği vermedi. Benim halkıma yetecek kadar var diye. Yarın buğdayda da aynısı yaşanacak. Bugünden tedbir alınması lazım. Gıda hiçbir şeye benzemez. İnsan arabasız, telefonsuz yaşayabilir. İnsan aç kalamaz. Hayvancılıkta hüsran. Girdi maliyetleri çok yüksek. Satışa gelince fiyatlar taban. Hayvancılık yapan vatandaş masraflarını karşılayamazsa nasıl işine devam edecek. 1 saatlik toplantımız bitene kadar yem fiyatlarına 20 TL zam geldi. Bizim girdi maliyetlerimiz düştüğü zaman ülke genelinde rahatlama olur.”ifadelerini kullandı. Ferhat ÖZER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.