""

Aşure Gibi Kaynaşmak « Yeniufuk Gazetesi

26 Kasım 2024 - 13:26

Aşure Gibi Kaynaşmak

Aşure Gibi Kaynaşmak
Son Güncelleme :

30 Temmuz 2023 - 17:29

Cumhuriyet Meydanı’nda sıra sıra olmuş insanları görünce, “Kan bağışı kuyruğu mu?” diye sordum…
Müftülük, Muharrem ayının 10. gününe rast geldiği için Cuma günü uzun bir süre vatandaşa aşure dağıttı…
Meydanda bulunan Atatürk heykelinin yanından bir süre aşure alan insanları izledim…
Hepsinin ortak amacı bir kase aşın tadına bakmak, lezzetinden şifalanmaktı.
Kimi türbanlı kimi eşarplı kimi başı açık kadınlar, genç kızlar ve çocuklar ile ak saçlı dedeler, kot pantolonlu ve şortlu erkekler aynı kuyruktaydı…
Tıpkı “aşure” gibi birbirine karışmışlardı…
Renkleri, dertleri ve zevkleriyle…
Aşure de öyle değil miydi?..
41 çeşidi birbirine karıştırmak mümkündü…
Ne eklersen ekle, tadını bozmuyordu aşure…
İster acı, ister tatlı, ister mayhoş…
AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Adem aleyhisselamın tövbesinin kabul olması, Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması, Yunus Peygamberin balığın karnından çıkması, İbrahim aleyhisselamın Nemrudun ateşinde yanmaması, İdris aleyhisselamın diri olarak göğe çıkarılması, Yakub aleyhisselamın, oğlu Yusuf aleyhisselama kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yusuf aleyhisselamın kuyudan çıkması, Hazreti Eyüb’ün hastalıktan kurtulması, Musa aleyhisselamın Kızıldeniz’den geçip, Firavun’un boğulması ve İsa aleyhisselamın öldürülmekten kurtulup göğe çıkarılması Aşure gününde gerçekleşmiştir. Bu nedenle Müslümanlar açısından Aşure günü çok önemlidir.
Bir programda katılımcılardan birisi aşure’yi şöyle anlatıyordu. Aklımda kaldığı kadarıyla aktarayım; “Aşure; neyim var deme, neyin varsa onu getir, onunla gel. Ben sana sende olanlarla da “tad” olurum demektir. Yırtığınla, söküğünle, eksiğinle gel; ben sana her halinle “tam” olurum demektir”…
Çok beğendim doğrusu…
Hicret ve Kerbela gibi Müslümanların ortak duygularını barındıran Aşure Günü; paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi; bolluk ve bereketin simgesiydi…
Dünyada ve elbette Türkiye’de yaşanan ya da yaşanacak olası sıkıntıları, ayrı gayrı olmadan tıpkı bir aşure gibi kaynaşıp, karışarak göğüsleyemezsek; bizleri büyük bir belanın beklediğini söylemek, kehanet olmayacaktır!..
Bir yandan milleti bölmeye çalışan, diğer yandan da Müslümanları birbirine düşürmeye kalkışanlara verilecek cevap, “aşure” gibi karışıp, kaynaşmak ve tadı bozmamaktır…
Müslümanların ortak matemi olan bugünler, aynı zamanda Peygamber Efendimizin torunu, Hz Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin’i anlama ve anlatma fırsatını da doğurmuştur…
Bu vesile ile Kerbela şehitlerini rahmetle anıyor; Aşure Günü’nün Müslümanlara hayırlar getirmesini diliyorum…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.