""

Aylık 5 Milyon TL’nin 3’te 2’sini kayıp kaçağa ödüyoruz « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 01:58

Aylık 5 Milyon TL’nin 3’te 2’sini kayıp kaçağa ödüyoruz

Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Mevcut içme suyu hattında kayıp kaçak oranının yüzde 67 gibi çok büyük bir orana sahip olduğunu belirterek, aylık 5 Milyon TL’ye getirdikleri suyun 3’te 2’sini kayıp kaçağa verdiklerini söyledi.

Aylık 5 Milyon TL’nin 3’te 2’sini kayıp kaçağa ödüyoruz
Son Güncelleme :

14 Ocak 2022 - 18:42

Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Mevcut içme suyu hattında kayıp kaçak oranının yüzde 67 gibi çok büyük bir orana sahip olduğunu belirterek, aylık 5 Milyon TL’ye getirdikleri suyun 3’te 2’sini kayıp kaçağa verdiklerini söyledi.
Başkan Köse, “Biz göreve geldiğimizde biraz revize ettik. Yüzde 63’e düşürdük. Ama sonuca etki etmiyor. Biz Yozgat içme suyunu Musabeyli Cemil Çiçek Barajı ve Arapseyfi’den getirmek için geçen ayki enerji bedeli 2 trilyon 350 bin lira. Önümüzdeki ay ödeyeceğimiz para ise 5 milyon civarında. 5 milyon lira ile getirdiğimiz suyun üçte ikisini kayıp kaçağa veriyoruz.”dedi.
Belediye Başkanı Celal Köse, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla ilde görev yapan ulusal ajans temsilcileri ile yerel gazete çalışanları ile bir araya geldi.
Yozgat Çamlık Et Lokantasında düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Belediye Başkanı Celal Köse, 10 Ocak günü şehir dışında olması dolayısıyla programın biraz gecikmeli olarak gerçekleştiğini belirterek, gazetecilerin gününü kutladı.
YOZGAT’TA DOĞDUK, BÜYÜDÜK VE YOZGAT’TA HİZMET EDİYORUZ
Seçimlerle birlikte gazetecilerle hep bir arada olduklarını ve olmaya devam ettiklerini belirten Başkan Köse, “Bu kadar katılımın geniş olması bizleri ziyadesiyle memnun etti. İnşallah bu birlikteliğimiz sadece görev süremiz sonuna kadar değil sonrasında da inşallah devam edecek. Çünkü biz Yozgat’ta doğduk, büyüdük ve Yozgat’ta şuanda hizmet ediyoruz. Vatandaşlarımızın daha iyi yaşantı yaşaması için çalışıyoruz. Görev süremiz sonunda da inşallah burada kalarak Yozgat ekonomisine, sosyal hayatına ve kültür hayatına diğer alanlara da hizmet etmeye çalışacağız. Sizlerde aynı şekilde Yozgat’tasınız? Geçiminizi gazetecilik üzerinden temin ediyorsunuz. Sonuçta bizim bir görev kalemimiz, gözümüz, kulağımız oluyorsunuz. Mahallelerde semtimizde şehrimizde olan noksanlıkları arkadaşlarımız bizlere öncelikle haber veriyor. Burada noksanlık var, sıkıntı var bununla ilgilenin diye çok arkadaşımız söylüyor. Bizim tabiri caizse fahri belediye başkanlığı gibi çalışıyorlar. Bizlere katkılarınız oldu. Bu katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

ŞEHRİMİZİ İSTİŞARE İLE YÖNETİYORUZ
Belediye olarak bir proje yapmadan fikir birliği oluşturduklarını ve şehri istişare ile yönettiklerini vurgulayan Başkan Köse, “Belediye meclis üyeleri ile birlikte bu zor süreye ve zamana rağmen içinde bulunduğumuz hastalığa rağmen Yozgat Belediyemiz pek çok hizmette öncülük yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Bunların en başında Büyük Cami projemiz geçmiş ve başlanmamış bir projeydi. Tabiri caizse harp yeri gibiydi. Belediye meclisimizin tamamının oyunu alarak orada desteğini de alarak projeye yoğunlaştık. Neredeyse bitme aşamasına geldi. Hava şartlarından dolayı şuanda durdu ama 6’ncı ay gibi bitecek.”dedi.
MİLLET BAHÇESİ PROJEMİZİN İHALESİ OLDU
Millet Bahçesi projesinin ihalesinin olduğunu söyleyen Başkan Köse, “ Onun çalışmasını yapıyoruz. Siyasi büyüklerimizin desteği ile başta Cumhurbaşkanı yardımcımız olmak üzere bakanımızın, milletvekilimizin ve daha önce Yozgat’ta görev yapmış siyasi ağabeylerimizin desteğini alarak pek çok iş ve işler yaptık. Bunlardan bir tanesi de kültür merkezi. Bedeninin tamamına yakınını neredeyse hibe aldık. Bu büyük bir başarıdır. Bu yok zamanda devletten hibe almak zordur. Onların desteği ile biz kültür ve gençlik merkezimize belli bir seviyeye getirdik.
Yıkmış olduğumuz belediye hizmet binasının yerine yeni bir proje, bankalar caddesini rahatlatalım diye oradaki esnaf kardeşlerimizin hiç birini mağdur etmeden yıkıma geçtik. Kazan, kazan politikası ile yaptık. Sen ne kadar kazanıyorsan bizimde Yozgat Belediyesi olarak o kadar kazanmamız lazım dedik. Mülk sahibi olabilir ama şehir hepimizin şehri. Görselliği ile Yozgat’ımıza Büyük cami çevresine yakışır bir proje olsun dedik. Orada da projemiz başlama aşamasında. Orada da yıkım işlerine başladık. Orada bir arkadaşımız kaldı. Geçici işyeri, barınma yeri yapacağız. Sonrasında yıkıp Nisan ayı gibi ihalesini yaparak bu sene sonunda bitirmeyi planlıyoruz.”şeklinde konuştu.
HASTA YAKINI KONUK EVİ PROJEMİZİN TÜM DETAYLARI BİTTİ
“Hasta yakını konuk evi projemizin tüm detayları bitti” diyen Başkan Köse, “Fiyat çalışmaları da bitti ama fiyat çalışmaları 2021 yılı olduğu için yeniden açıklayamıyoruz. Çünkü yüzde 30-40 oranında fiyatlar yeniden revize edileceğinden dolayı Nisan ayı gibi oranın da ihalesini yapacağız. Dolayısıyla bizim yapmış olduğumuz işlerin tamamını 2023 ortalarına doğru elle tutulur, gözle görülür bir hale gelecek ki, bir an önce de yapıya kavuşsun. Belediye meclisimizin onayıyla bir alt yapı sıkıntımız, projemiz vardı ki, bu yapılması lazım gelen bir projeydi. Yozgat merkezde 206 kilometre içme suyu hattı ve 40 km kanalizasyon ihtiyacımız var.”dedi.
MEVCUT İÇME SUYU HATTINDA KAYIP KAÇAK ORANIMIZ YÜZDE 67
Mevcut içme suyu hattında kayıp kaçak oranının yüzde 67 olduğunu vurgulayan Köse, “Çok büyük bir oran. Biz geldiğimizde biraz revize ettik. Yüzde 63’e düşürdük. Ama sonuca etki etmiyor. Biz Yozgat içme suyunu Musabeyli Cemil Çiçek Barajı ve Arapseyfi’den getirmek için geçen ayki enerji bedeli 2 trilyon 350 bin lira. Önümüzdeki ay ödeyeceğimiz para ise 5 milyon civarında. 5 milyon lira ile getirdiğimiz suyun üçte ikisini kayıp kaçağa veriyoruz. Büyüklerimiz orada destek verdi. Şubat ayında alt anlaşmamız bitecek. Şubat ayı ilk meclisimizde tekraren bununla alakalı Avrupa yatırım bankasından kredi kullanacağımıza ilişkin kararı aldıktan sonra Şubat ayı ortasında bitirip hemen ihalesine geçeceğiz. 18 ayda bitmesi gereken bir proje. Ama zor bir proje. Çünkü standartımızı düşürecek, yaşamımızı rahatsız edecek. Çünkü bazı sokaklarda kazılar olacak. Çamur, toz olacak. Biz gecemizi gündüzümüze katıp orada bu işimizi yapacağız. Kayıp kaçaktan dolayı Yozgat belediyemiz çok büyük zarar içerisinde. Ama şu anki Yozgat’taki borularımızın üçte 1’i asbest boru. Asbestli boru kanserojen madde ürettiği sağlık bakanlığı ve kuruluşlar tarafından açıklanmış. Evlerde bu borulardan su geliyor. Hadi biz sağlımızı geçtik. Evlatlarımızın, torunlarımızın, geleceğimizin sağlığı var. Dolayısıyla biz sade işin ekonomik boyutunu düşünmüyoruz. Biz işinde biraz sağlık boyutunu düşünüyoruz. Onlar bizim geleceğimiz. Geleceğimizi kendi ellerimizle hastalıklı bir şekilde nesiller yetiştirmeye karşıyız. Önce sağlık birinci planda gelen. Sonrasında da ekonomik olarak Yozgat’a kazandıracağımız paradır ki, bu tahmini bedelle 300 milyon civarında bir iş. Bu proje kendini azami 10 yılda kurtaracak. 100 yıl boyunca dışarıdan fiziki müdahale olmadan sistem kesinlikle arıza vermeyen bir sistem kuracağız. Yozgat Belediyemizin geleceği aslında. Bu sistemle birlikte her ay 3 milyon lira tasarruf edeceğiz ki, şuanda aylık yatırıma harcadığımız para 3 milyon lira. Güzel bir kar edeceğimiz bir proje. Cemil Çiçek barajı sulama barajı ama içme suyu olarak kullanılıyor. Baraj bizim. Çünkü 180 milyon lira belediyemize borç geldi. Dolayısıyla biz borcumuzu da ödüyoruz. Şuana kadar 12 trilyon lira borcunu ödedik. Baraj bizim olduğu için fazla olan suyumuzu da oradaki yerlere satacağız. Özellikle biz belediyenin gelirlerini artırmamız lazım ki yatırım yapılsın. İhale yapmazsa harcamayı nereden yapacak. Bu kaynaklardan elimizdeki kaynakları iyi kullanacağız.”şeklinde konuştu.
BİR GELİRİMİZ DE GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Bir gelirlerinin de güneş enerji sistemleri olduğunu vurgulayan Başkan Köse, “Sağ olsun meclisimiz tam oy birliği ile çıkan kararlardan bir tanesi de güneş enerji sistemleri. Biz 15 enva kurulu güçle bu suyu Yozgat’a taşıyoruz. 8 envalık bir gücün kurulum anlaşmalarını, bağlantı ve satış sözleşmelerinin her şeyini bitirdik. İller bankasına teslim ettik. Asya yatırım bankası ve dünya bankası ile görüşmeler devam ediyor. Oralardan da olumlu sonuçlar geldi. Mayıs ayında alt kredi sözleşmeleri imzalanacak. Haziran Temmuz aylarında ihalesi yapılıp enerji üretmeye başlayacağız. Dışarıdan müdahale olmadan 15 yıl kendi elektriğini kendi üretiyor. 15 yılın sonunda yüzde 20-30 revize ile bu sistem çalışıyor. Biz kalıcı eserler bırakmak istiyoruz. İşletmemizin gelir kaynaklarını artırmaya çalışıyoruz. Belediye de bir işletmedir sonucunda. Bu işler parasız da olmuyor. Gelir getirici kaynakları halkımızın hizmetine sunmak için çok uğraştık.
Biz 8 envalık güneş enerjisini bitirdik ama 7 enva da Çalatlı bölgesine düşünüyoruz. Çünkü orada havalimanı projemiz orada. Yüzde 80 civarında devam ediyor. OSB su hattını şimdiden çektik. Oraya suyu biz vereceğiz. İleriki zamanlarda Yapılması düşünülen çevre yolu projemiz Çalatlı bölgesinden geçiyor. Dolayısı ile biz meclisimiz karar verecek ama önümüzdeki günlerde Çalatlı’yı da mücavir alanları içerisine alacağız. Arapseyfi’den çektiğimiz suyun bir kısmını da oraya harcayacağız. Dolayısıyla gelirlerimizi de artırmış olacağız. Biz geldiğimiz günden bu tarafa hep bu yönde çalıştık. Bundan sonra da böyle çalışacağız.”ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.