Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Azapbaşlı’dan ODTÜ’ye Nasıl Gidilir?’

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Sarıkaya ilçesi Azapbaşlı Şehit Hasan Basri Kayaaltı İlkokulu/Ortaokulu Müdürlüğü’nün daveti üzerine, 16 Ocak 2020 Perşembe günü okulun öğrencileri, öğretmenleri ve halkla bir araya geldi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Sarıkaya ilçesi Azapbaşlı Şehit Hasan Basri Kayaaltı İlkokulu/Ortaokulu Müdürlüğü’nün daveti üzerine, 16 Ocak 2020 Perşembe günü okulun öğrencileri, öğretmenleri ve halkla bir araya geldi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Azapbaşlı’dan ODTÜ’ye Nasıl Gidilir?” başlığı altında söyleşi ve sohbet havasında geçen bir seminer verdi. İlkokul birinci sınıf öğrencileri başta olmak üzere bütün öğrencilerle tek tek ilgilenmeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, katılımcıların sorularına özenle cevap vererek, eğitim-öğretim hayatı boyunca yaşadığı deneyimler ve bilgi birikimi ışığında örnekler verdi ve kariyer süreçleri hakkında bilgilendirdi. Öğrencilere hangi mesleği seçmek istedikleri ve ileride ne olmak istediklerini sorarak, farklı meslekler ve üniversite eğitiminin önemini anlattı. Çalışan herkesin emeğinin karşılığını alabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Böyükata, hedef odaklı ve ekip çalışmasıyla büyük hayallerin başarılmasının mümkün olacağını vurguladı.
Velilere de hitap eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, eğitime katkının sadece devletten değil halktan gelen katkılarla gerçek anlamını bulacağının altını çizdi. Eğitime destek vermek sadece okulda öğrencisi olan ebeveynlerle de sınırlı olmadığını, bilimin ve araştırmanın sonucunda ortaya çıkan günlük hayattaki kullandığımız hemen her şey eğitimli insanlarla elde edildi diyerek, bütün herkesin eğitime katkı vermek zorunda olduğunu bilmesi gerektiğine değindi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, yetişkinlerin geçmişten edindikleri ve alışkanlık haline gelmiş pek çok yanlışlığı üzerlerinden ve davranışlarından olabildiğince atmaya çalışmaları gerektiğini belirterek, istenmeye davranışların çocuklara yetişkinlerden geçtiğini de söyledi. bizlerden pek çok başarıya yetişkinlerin kendi yanlışlarından kurtulmaları ve çocuklara kendilerinde var olan olumsuzlukları aktarmamalarını konusunda inceliklere vurgu yaptı.


Büyük şehirlerde olmayan ama köy okullarının sahip olduğu avantajlardan da bahseden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köy Koleji” anlayışını anlattı. Bu fikri yaygınlaştırmaya çalıştığını öğretmenlerle paylaştı. Öğrenci odaklı olmanın önemine vurgu yaparak, çok küçük yaşlarda çocukların mizaçlarına, eğilim ve yeteneklerine göre doğru eğitim verilerek, karakter ve kişilik gelişimine destek vermek gerektiğini ifade etti. Öğretmenlere kişisel hobilerini de öğrencilerle paylaşmalarını, çocukların farkındalıklarını artırmalarını önerdi. Okul dışı ortamların aslında çok önemli ve etkili eğitim ve öğretim imkanlarına sahip olduğunu belirtti. Örnekler verdi. Mesela bir fabrika gezisi düşünülebilir. Hiç olmasa bir değirmen ziyareti yapmakla pek çok kazanım elde edilebilir. Orada çocuklar “sistem” kavramını rahatlıkla anlayabilirler diyerek buna benzer pek çok örnek vermenin mümkün olduğuna dikkatleri çekmeye çalıştı. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bilgi kaynaklarına ulaşmak günümüzde çok kolaylaştı diyerek, köy okullarında ve çevrelerinde çok daha nitelikli eğitim verebilme fırsatları olduğunu tekrarladı.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, İstanbul’dan Halil Vedat Fıratlı İlkokulu’ndan gelen materyaller, Yozgat Eczacı Odası’nın yayınlarından ve Eczacı Hasan Gürcü ile emekli akademisyen Prof. Dr. Kadriye Kayakıyılmaz’ın katkıları ile temin edilen kitap ve kırtasiye malzemelerinden oluşan hediyeleri de okul müdürüne teslim etti. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bu tür katkıların sembolik ama çok anlamlı ve ihtiyaca dönük olduğunu ifade ederek gönüllü destekçilere de teşekkür etti.


Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Köylere gitmek gerekiyor, köy okullarını ziyaret etmek gerekiyor, öğrencilerle bir araya gelmek gerekiyor, halkla buluşmak gerekiyor, bilgi paylaşmak ve sorularına cevap vermek gerekiyor. Öğretmenlerle kendi çalışma ortamlarında buluşmak sohbet etmek gerekiyor. Bunlara ihtiyaç var. Sorumluyuz. Halen çok temel düzeyde bilgilendirmelere ihtiyaç var. Bütün şehirlerimizde üniversite var. Ama öğrencilerimiz ve halkımızın önemli kesiminin üniversite kavramı ile sağlıklı bir tanışıklığa ihtiyacı var. Geleceğe dair aydınlatıcı bilgilere ihtiyaç var. Öğrencilerimiz iyi bir lisede okumanın önemini kavramaları, becerilerini geliştirmeleri, yetkinlik ve donanımlarını artırmaları için bir çabamız olmalıdır” diyerek, yapmaya çalıştığı etkinliklerin önemini de değerlendirdi.
Toplantıya ilişkin olarak okulda görev yapan öğretmenlerden Yıldız Yıldız, “Bugün birçok öğrencinin hayatına dokundunuz, onlara yol gösterdiniz. Okulumuzdaki bütün öğrencilerin seviyesine uygun ve eğlenceli bir söyleşi oldu. 40 dakika derste sıkılan öğrencileri sizi can kulağıyla dinlerken gördüm”, Fazilet Sülün “Köyde büyümüş biri olarak söylemek isterim ki köy çocuklarına verdiğiniz bu değer beni çok mutlu etti. Çocuklarımızı başarabileceklerine inandırdığınız, güzel kalplerine umut aşıladığınız. İyi ki geldiniz”, Fatma Uzun “Yol gösterici anlaşılır bir söyleşi oldu”, Zahide Nur Duvan “Öğrencilerin ufkunu genişleten ve onlara farklı bir bakış açısı kazandıran bir söyleşiydi”, Selda Arıkan “Velilerimize ve öğrencilerimize farklı bir bakış açısı sundunuz” ve Safiye Turgut “Hayata farklı pencerelerden bakma fırsatı sunduğunuz özgün bir söyleşiydi” dediler ve Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür ettiler.
Sarıkaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Cüneyt Yoldaş’ında iştirak ettiği toplantıda, Sarıkaya–Azapbaşlı Şehit Hasan Basri Kayaaltı İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Tanju Kurt, “Öğrencilerimizin yüreğine dokunan, onlara rehberlik eden, yol gösteren güzel bir söyleşiye imza attığınız için sizlere kurumum adına çok teşekkür ederim” diyerek öğrencileri ile birlikte Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya çiçek ve Sarıkaya Roma Kalıntıları maketi takdim etti.

Reklamı Geç