""

Bakıcı: Kurban Bayramı tatili için seyahat edecek sürücüleri uyardı « Yeniufuk Gazetesi

18 Nisan 2024 - 10:31

Bakıcı: Kurban Bayramı tatili için seyahat edecek sürücüleri uyardı

Yozgat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı, her yıl özellikle ramazan ve kurban bayramı tatillerinde yaşanan binlerce trafik kazasında onlarca ölümlü ve yaralanmalı kazaların meydana geldiğini belirterek kurban bayramı tatili için yola çıkacak sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı

Bakıcı: Kurban Bayramı tatili için  seyahat edecek sürücüleri uyardı
Son Güncelleme :

23 Ağustos 2017 - 7:00

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı, yaz tatili döneminde kazaların daha fazla olduğunu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2016 yılında Türkiye karayolları ağında yaşanan ölümlü ve yaralanmalı toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazasının meydana geldiğini ifade etti. Bakıcı, yaşanan bu trafik kazalarının yaklaşık yüzde 50’lik diliminde ise kazaya karışan araçlar içinde otomobiller bulunuyor. Yine meydana gelen kazaların büyük bir kısmı sürücü hatalarından kaynaklandığına dikkat çekti.
YOLA ÇIKMADAN ÖNCE ARAÇ BAKIM VE KONTROLLER YAPILMALI
Yola çıkılmadan önce araç bakım ve kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Bakıcı, “Öncelikle yapılacak kontroller, yolda yaşanabilecek problemlerden daha ucuz. Yani karşılamak daha ucuz. Yolda bir sıkıntı çıkıp karşılamaktansa, yola çıkmadan bu kontrollerin yapılması daha iyi ve hesaplı olur. Bunlar, motor, far, cam suyu, lastik havaları, yedek lastik kontrolü, tam muhteviyatlı bir trafik seti olması gerekiyor. Allah korusun yolda herhangi bir şey olduğunda, kullanma ihtiyacı hasıl olduğunda eksik bir şey olmasın. Yine yola çıkmadan hem kendimizin hem de aracımızın yasal evraklarının kontrol edilmesi gerekiyor yolda sıkıntıya düşmemek açısından” dedi.
YETERLİ UYKUNUN OLMAMASI LAZIM
Uzun yolda uykunun öneminli olduğuna vurgu yapan Bakıcı, “Araç kontrolünü yaptıktan sonra yeterli uykumuzun olması gerekiyor. Kesinlikle, yolculuğa çıkmadan önce uyku sorunu olmaması lazım. Uykusuzluk uzmanların yaptıkları açıklamalara göre alkolün belirli bir promiline eş değer olarak görülüyor. Rahat kıyafet giymemiz lazım, mevsim şartlarına uygun olarak. Çocuk varsa arabada, onlar için uygun ekipmanlar arabada hazırlayacağız. Arka koltukta bebek koltuğu ve çocuklar için yükselticiler var.
Yükselticiler, emniyet kemerinin çocuğa vereceği zararı engellemek açısından önemlidir. Yine uzun yola çıkmadan önce yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Gaz yapıcı, mide yakıcı bu tarz bünyemize sıkıntı verecek şeyleri yememeliyiz” diye konuştu.
Sürücüleri seyir halindeyken açık camla yolculuk yapamamaları konusunda da uyaran Bakıcı şöyle devam etti: “Seyir halinde rahatsız etmeyecek bir güneş gözlüğü öneriyoruz. Mümkünse polarize camlı ve kafa yapısına uygun güneş gözlüğü olmasını söylüyoruz. Çünkü kafa yapısına uygun olmayan gözlükler, yanlardan baskı yapacağından baş ağrısına neden olabileceği gibi uygun cam olmadığı takdirde de göz ağrısına sebep olabilir. Yine açık camla seyahat etmeyi çok fazla önermiyoruz. Bu sıkıntılı olur. Aracın kliması yoksa sürücü mecbur öyle gidecek ama en azından bir kısmı açık bırakılabilir. Çünkü cam açık olduğu zaman uçuşan börtü böcek içeri girebilir ya da diğer araçların attığı nesneler sürücüye veya sürücünün yanındakilere zarar verebilir”
EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR
Emniyet kemerinin mutlaka takılı olması gerektiğini vurgulayan Bakıcı, “Yeni model araçlarda emniyet kemeri takılmadığı halde bazı şoförler, kemeri arkalarından geçirerek takıp, sesi kesiyor. Bu davranış onların hayatlarına mal olabilir. Yani bu çarpışma testlerinde de emniyet kemerinin önemi gösteriliyor. Kemer takma bir alışkanlık haline getirilmeli. Araca binildiğinde, el direk emniyet kemerine gitmeli ve takılmalıdır. Yani bu kemer konusu artık tartışılmamalı ve insanlar kemerden kaçmamalı. Sürücünün sırtından geçirip kemeri takıp kullanması filan yani hayat bu kadar ucuz değil.” diye konuştu.
GİDECEĞİMİZ YERE 5 DAKİKA GEÇ GİDELİM AMA SAĞLIKLI GİDELİM
Sürücülerin özellikle aşırı süratten kaçınması gerektiğini vurgulayan Bakıcı,” Gideceğimiz yere 5 dakika geç gidelim ama sağlıklı gidelim. Unutmayalım kazaların büyük çoğunluğu aşırı sürat ve dikkatsizlikten meydana geliyor. O yüzden trafik kurallarına uyalım. Kendi can ve mal güvenliğimiz için başkalarının can ve mal güvenliği için trafik kurallarına uyalım. Bayramı bayram gibi bayram tadında geçirelim.”dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.