""

‘Başaramazsınız’ dediler, azimleriyle seslerini dünyaya duyurdular « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 07:55

‘Başaramazsınız’ dediler, azimleriyle seslerini dünyaya duyurdular

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Karabalı köyünde kas erimesi hastalığı nedeniyle hayatlarını tekerlekli sandalyeye bağlı sürdüren Kazım ve Gülcan Kasımoğulları kardeşler, internet üzerinden kurdukları ‘Radyo Karabalı’ ile hayata bağlanarak seslerini dünyaya duyuruyorlar.

‘Başaramazsınız’ dediler, azimleriyle  seslerini dünyaya duyurdular
Son Güncelleme :

11 Ekim 2017 - 7:00

Tekerlekli sandalyeye mahkum bir şekilde hayatlarını sürdüren 37 yaşındaki Kazım ve 28 yaşındaki Gülcan kardeşler, hayata küsmek yerine internet üzerinden kurdukları ‘Radyo Karabalı’ ile evlerinin bir odasında yayın yaparak yaşama olan bağlılıklarını gösteriyorlar. Engelli olan diğer vatandaşların kendilerini örnek alması gerektiğini de belirten Kasımoğulları kardeşler, ‘başaramazsınız’ diyenlere rağmen küçük bir odada büyük başarılara imza atarak azimleriyle dünyaya seslerini duyurduklarını söylediler.
2005 yılında ilk önce ‘Karabalı’nın Radyosu’ olarak yayın yaptıklarını belirten Kazım Kasımoğulları, dinleyici kapasitelerinin artmasının ardından ‘Radyo Karabalı’ olarak isim değişikliğine giderek lisanslı bir şekilde yayın hayatlarına devam ettiklerini dile getirdi. Her gün saat 10.30’dan 19.30’a kadar gelen isteklere cevap verdiğini söyleyen Kasımoğulları, radyonun kendilerini hayata bağladığını ve dinleyicilerden övgüler aldıklarını belirtti.
Kendisi gibi kardeşinin de engellinin bulunduğunu hatırlatan Kasımoğulları, “Ben sadece bilgisayar mouse kullanabiliyorum. Kardeşimin klavyesi çok iyidir. O da gelen isteklere hemen karşılık vererek bana çok yardımcı oluyor. Ben doğuştan engelliyim, motor neron diye kas erimesi hastalığım var. Kardeşimle hastalığımızı da fazla takmıyoruz. Kendimizi işimize veriyoruz, eğlenmeye bakıyoruz. Hastalığımızı o kadar düşünseydik zaten bu durumda olmazdık” dedi.
“Kimsenin başaracağımıza dair inancı yoktu”
Radyoyu kurmadan önce bazı tanıdıklarının başaracaklarına inancının olmadığını belirten Kasımoğulları, “Bu radyoyu kurmadan önce bize çoğu arkadaş ‘başaramazsınız’ dediler. Ama biz azimle çalıştık ve başardık. Çok gururluyuz. Şu anda radyomuzu herkes dinliyor. Japonya’dan Fransa’dan bizi dinleyenler var. Bu işi nasıl yaptığımızı merak edenler oluyor. Türkiye’de Avrupa’dan daha fazla dinleniyoruz. Evimizin bir odasında yayın yapıyoruz ancak daha iyi imkanlarımız olsa güzel işler yapacağımızı düşünüyor um. Tek hayalimizde Radyo Karabalı’yı yerel frekansta bir radyoya dönüştürmek” şeklinde konuştu.
Engelli vatandaşların kendilerini örnek alarak hedefleri doğrultusunda ilerlemeleri gerektiğini ifade eden Kasımoğulları, “Tüm engelli arkadaşlarımıza biz örnek olalım. Bizi örnek alsınlar. İsterlerse her şey yapabilirler. Biz köyde olmayacak işleri başardık tek odanın içerisinde büyük işler başarıyoruz ve gururlanıyoruz. Biz şuanda radyomuz sayesinde dünyaya açılıyoruz” diye konuştu.
Ağabeyinin radyoyu kurma fikrini ortaya koyduğunu ve elleriyle ona destek olduğunu söyleyen Gülcan Kasımoğulları ise, “Ağabeyim radyoyu kurduğunda ben de ona bir katkıda bulunmak istedim. Neler yapabilirim diye düşündüm. Ben ona göre daha biraz daha güçlü olduğum için onunda ellerinde fazla güç olmadığından yazılarında ve isteklerinde yardımcı olmaya başladım. Birlikte onun söylediği şeyleri yazıp istekler gelirse onlara cevap verip bu şekilde ağabeyime yardımcı olmaya çalışıyorum. Ayrıca bu radyoyla yaşama daha sıkı tutunuyoruz. Çünkü bir işimiz var diye her sabah uyandığımızda radyonun başına geçip oradaki istekleri yayınlıyoruz. Onlardan gelen ilgi bizi çok mutlu ediyor” dedi.
Anne: “Çocuklarımla gurur duyuyorum”
Çocuklarıyla gurur duyduğunu söyleyen anne Sevim Kasımoğulları da, “Gücüm yettiği kadar çocuklarımın ihtiyaçlarını gideriyorum. Radyoyla zamanlarını geçiriyorlar. Kızım daha çok ilgileniyor. Oğlumun elleri tutmadığı için günlük ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kızım bana da çok yardımcı oluyor. Mutfağa geliyor yemek yaparken yardım ediyor. Diğer işlerimde de bana yardım ediyor, bana destek oluyor bize moral veriyor. Evimizin moral kaynağı” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.