Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz.Dr. Mustafa Kozan, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada ölüme sebep olan 10 hastalıktan birisinin tüberküloz hastalığı olduğunu belirtereki, özellikle akciğerlerde görüldüğünü ve belirtilerinin çoğunun akciğerlerle ilgili olduğunu söyledi.
Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında tüberküloz hastalığı hakkında bilgiler verdi. Kozan, tüberkülozun genellikle akciğerleri etkileyen, kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organları da ciddi şekilde etkileyen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, hastalığın solunum yoluyla özellikle öksürme ve hapşırma sonucunda çevreye yayılabildiğini söyledi.
Başhekim Kozan, insanların kalabalık ortamlarda, havalandırması yetersiz ve güneşin girmeyen yerlerde bulunmalarının bulaşma riskini artırdığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada ölüme sebep olan 10 hastalıktan biri olan tüberkülozun, özellikle akciğerlerde görüldüğünü ve belirtilerinin çoğunun akciğerlerle ilgili olduğunu ifade etti.
Tüberküloz hastalığına yakalananlarda sık görülen belirtileri sıralayan Kozan, tedaviye erken başlanmasıyla mikrop sayısının hızla azaldığını ve hastaların, fiziksel durumları uygunsa tedavilerini aksatmadan normal hayatlarına dönebileceklerini belirtti. Ayrıca, temaslıların da tüberküloz savaşı dispanserinde tarandığını ve hastalık saptanan kişilere hemen tedavi uygulandığını ekledi.
Kozan, toplumu hastalıktan korumanın en etkili yönteminin hastalara hızla tanı konulup uygun tedavinin başlanması olduğunu vurgulayarak, “Böylece bulaşma zinciri kırılabilir ve yeni nesiller tüberküloz mikrobuyla karşılaşmadan sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler” dedi. Kişisel korunmada önemli bir yöntem olarak da yıllardan beri bilinen BCG aşısını öne çıkaran Kozan, aşının tüberkülozun ağır seyreden ve ölümcül olabilen komplikasyonlarına karşı koruma sağladığını ifade etti. Nazife EKİCİ