""

BASINA BİRİ AÇIK DİĞER KAPALI TOPLANTILAR « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 15:47

BASINA BİRİ AÇIK DİĞER KAPALI TOPLANTILAR

BASINA BİRİ AÇIK DİĞER KAPALI TOPLANTILAR
Son Güncelleme :

30 Eylül 2017 - 7:00

Bugün, konu başlıkları aşağı yukarı aynı olan, aynı gün içinde iki toplantıya dikkat çekeceğim… Birisi Yozgat’ta Vali Kemal Yurtnaç başkanlığında yapılan toplantı, diğeri ise Kalkınma Bakanlığında bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın ortak düzenlediği toplantı.

Burada düzenlenen toplantının konusu “Yozgat’ın sosyo-ekonomik yapısı ve geleceğe dönük yol haritası” Bu toplantı Basına kapalı yapıldı.

Aynı gün Kalkınma Bakanlığında bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından düzenlenen ve basına açık olan toplantıda, 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program açıklandı.

Yozgat’taki toplantıdan maalesef bir bilgi veremeyeceğim… Az öncede söylediğim gibi bu toplantı Basına kapalı yapıldı. Bu toplantı hakkında birileri çıkıp, açıklamada bulunursa bizimde diyecek bir çift sözümüz olur elbet.

Bakanlar tarafından düzenlenen toplantıya gelince; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “2017 yılına ilişkin göstergeler yıl genelinde yüzde 5.5 seviyesinde büyüme oranının yakalanabileceğine işaret etmektedir. Program döneminde de uygulayacağımız reformlar sayesinde yüzde 5.5 düzeyinde daha dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcılığını artırdığımız bir büyüme patikası hedefliyoruz” dedi.

İstikrarlı ve yüksek hızlı büyüyen bir ekonomik yapı için Orta Vadeli Programda 5 politika alanına öncelik verdiklerini belirten Mehmet Şimşek, “Bunlar; makro ekonomik istikrarın sürdürülmesi, beşeri sermaye ve işgücü kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kamuda kurumsal kalitenin artırılmasıdır” açıklamasında bulunduktan sonra öncelik verilen alanlarda yapılacak çalışmaları ve alınacak tedbirleri açıkladı.

İlk olarak küresel ekonomiyi ele alan Başbakan Yardımcısı Şimşek, daha sonra Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Hedefimiz büyümeyi hızlandırmak, istihdamı artırmak ve gelir dağılımını daha da iyileştirmek” açıklamasında bulunan Mehmet Şimşek, Bu çerçevede enflasyonun düşürülmesi, mali disiplinin sürdürülmesi ve cari dengenin iyileştirilmesinin önem arz ettiğini söyledi. Şimşek, “Türkiye ekonomisi 2016 yılında karşılaştığı iç ve dış olumsuzluklara rağmen yüzde 3.2 oranında büyüdü. Aldığımız tedbirlerin etkisiyle 2016 yılı son çeyreğinden itibaren ekonomide hızlı bir toparlanma gerçekleşti. 2017 yılına ilişkin göstergeler yıl genelinde yüzde 5.5 seviyesinde büyüme oranının yakalanabileceğine işaret etmektedir. Program döneminde de uygulayacağımız reformlar sayesinde yüzde 5.5 düzeyinde daha dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcılığını artırdığımız bir büyüme patikası hedefliyoruz. Son 14 yılda küresel krize ve bir çok iç ve dış şoka, jeopolitik gerginliklere rağmen Türkiye ortalama yüzde 5.6 büyümüştür. Nihai hedefimiz ülkemizin refah seviyesini daha da yükselterek, ekonomimizi üst gelir seviyesine taşımaktır. Program dönemi sonunda kişi başı milli gelirimizin 13 bin doları aşacağını tahmin ediyoruz. Bu seviye bugün itibariyle Dünya Bankası tamına göre üst gelir grubuna çıkmak için belirlenen eşik değerin üzerindedir” dedi.

2016 yılında ekonomideki ivme kaybının da etkisi ile işsizlik oranında bir artış söz konusu olduğunun altını çizen Şimşek, “İstihdama artırmaya yönelik aldığımız tedbirler ve ekonomik büyümedeki hızlanma sonucunda işsizlik oranında yılbaşından itibaren kademeli bir iyileşme sağladık. Program dönemi boyunca bu eğilimin devam edeceğini öngörüyoruz. 2019 itibariyle işsizlik oranının yeniden tek haniye düşmesini, 2020 yılında yüzde 9.6 oranında gerçekleşmesini öngörüyoruz ki, bu dönemde işgücüne katılım oranındaki artış ve çalışma çağındaki nüfustaki artışa rağmen sağlanacaktır” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.