""

Bekaroğlu: Başkanlık sistemine geçiliyor olmasına kimsenin sözü yok « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 10:24

Bekaroğlu: Başkanlık sistemine geçiliyor olmasına kimsenin sözü yok

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Bu 18 madde değişikliğinin başkanlık sistemi ile alakası yok. Şuanda oylamakta olduğumuz 18 madde ile hükümet seçilecek. Geniş yetkileri kullanıyor. Başkanlık sistemine gecikiyor olsaydı buna kimsenin sözü yoktu.”dedi.

Bekaroğlu: Başkanlık sistemine  geçiliyor olmasına kimsenin sözü yok
Son Güncelleme :

29 Mart 2017 - 7:00

CHP Yozgat İl Başkanlığı tarafından Grand Ser Otelde düzenlenen basın toplantısına katılan Bekaroğlu, burada yaptığı açıklamalarda AK Parti iktidarını ve başkanlık sistemi maddelerini eleştirdi. Bekaroğlu, şöyle devam etti: “16 Nisan referandum seçimi için herkes sahada. Bugün Yozgat’ta hayır kampanyasına katılacağız. Önümüzde 18 maddelik anayasa değişikliği paketi var. Başkanlık sistemine geçtiğimiz cümlesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Bu 18 madde değişikliğinin başkanlık sistemi ile alakası yok. Şuanda oylamakta olduğumuz 18 madde ile hükümet seçilecek. Geniş yetkileri kullanıyor. Başkanlık sistemine gecikiyor olsaydı buna kimsenin sözü yoktu. Meclisin yasa yapma hakkını geniş bir şekilde ortak oluyor. Yargı konusunda da geniş tasarrufları olacak. Bütün yargıyı düzenleyecek.”dedi. Türkiye’de getirilmesi planlanan bir başkanlık sisteminin dünyada örneğinin bulunmadığını ifade eden Bekaroğlu, “Bu bir tek adamlık sistemi. Tek adam sisteminin kişilerden bağımsız olarak ülkeye fayda sağlamayacağını düşünüyoruz. Tek adamların söz sahibi olduğu Irak, Suriye ve Libya’ya bu tek adamlar felaket getirmiştir. Bunu bir sorumluluk dâhilinde ülkemize anlatmaya çalışıyoruz. Hükümet 18 maddenin halk tarafından bilinmesini istemiyor. Çünkü bu tek adamlık sistemi bunun halk tarafından bilinmesini istemiyor. Tek adamın tek başına meclisi fesih yetkisi var. Onlar yok diyor. CHP yalan söylüyor. Anayasanın 116.maddesinde yapılan değişiklikler elimizde. Eğer evet oyu çıkarsa Cumhurbaşkanı tek başına hiçbir gerekçe göstermeden hükümeti fesih edebilir. Seçimlerin yenilenmesi olarak geçiyor. Cumhurbaşkanı tek başına gerekçe göstermeden bu kararı alma yetkisine sahip olabiliyor”diye konuştu.   AK Partide, Cumhurbaşkanı, Başbakan sözcüleri de dahil olmak üzere halkın 18 maddenin ne anlama geldiğini bilmesini istemediklerini söyleyen Bekaroğlu, “ Millet gerekli kararı verecek. Netice itibariyle bir yarışma. Asgari ölçülerde adalet sağlanması gerekiyor. İktidar partisi medyayı on kullanıyorsa muhalefet partisi bir kullanıyor. Haksız adaletsiz bir yarışla gidiyoruz. Güçlü bir hayır çıkacak ve bu umuyorum Türkiye’yi normalleştirecek. Hayır çıkarsa 82 anayasasını uzlaşarak değiştirme imkanı ortaya çıkacak. Umuyoruz ki hayır çıktıktan sonra cumhurbaşkanı ve yetkiler bir balkon konuşması yapacaklar ve şöyle diyeceklerini umuyorum. ‘Milletimiz, biz başkanlık sistemini istedik milletimiz reddetti’. Demek ki parlamenter sistemde yolunuza devam edeceğiz. Yeni anayasayı uzlaşarak yapacağız. Herşey yolunda kimse endişe etmesin diyecek.”ifadelerini kullandı. Toplantıya, CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar ve partililer katıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.