Önümüzde, her gün bir adım daha yaklaştığımız, yeni dönemin ilk mahalli idareler, yerel seçimlere şunun şurasında kaç ay kaldı, günler su gibi akıp gidiyor. Bir bakmışsınız seçimler bitmiş, başkanlar ve meclis üyeleri seçilmiş olacak…
Tabi seçimler biter, ama önemli olan seçimleri kazanabilmek, seçimlerden birinci parti olarak çıkabilmek. Burada marifet diğer adaylardan bir fazla oy almak ve ipi önde göğüsleyebilmek içinpartilerin adayları iyi belirlemesi gerekir!
Burada bütün marifet hangi adayla daha fazla oy alabilirim diyerek, çalışma yapmak gerekir. Ama maalesef benim adayım olsun, zihniyeti bizlerde çok yaygın. Kazanabilecek aday yerine benim adayım düşüncesiyle hareket edildiğinde, çıkan sonuçlar istedikleri gibi olmuyor. Hem kendileri hem adayları ve hem de partileri seçimi kaybediyorlar.
* * * *
Bunun için ne yapmak gerekir, hangi yolu tercih etmek gerekir, derseniz naçizane fikrimi söyleyeyim; Bir kere partilerin halkın nabzını ölçmeleri gerekir. Halkın nabzını nasıl ölçeriz derseniz; kamuoyu şirketleri var. Bunlar vasıtasıyla kamuoyu yoklaması yapılır.
Tabi kamuoyu yoklaması yaparken sorulacak olan soruları çok titizlikle hazırlamak lazım.
Vatandaşın ne istediğini, bir başkandan neler beklediklerini, nasıl bir insan olması gerektiğini, bunun gibi çok detaylı hazırlanmış bir metinle vatandaşa sorular sorup onların düşüncelerini almaları gerekir.
Tabi bu yoklamaları yaptırırken, birde mevcut belediye başkanları var.
Onlarla da ilgili araştırma yapmak gerekiyor. Ona göre bir değerlendirme yapıp adayları belirlemek gerekir diye düşünüyorum.
* * * *
Burada bir başka önemli nokta ise, İl Belediye başkanları ile İlçe belediye başkanlarının uyumlu çalışması gerekir. İl belediye başkanı bir ailenin büyüğü pozisyonunda, ilçe belediye başkanlarıyla senkronize bir şekilde bir orkestrayı yönetir gibi, onlarla uyum içinde olabilecek, bir ağabey bir aile reisi pozisyonunda olmalı!
Biliyorsunuz Türkiye yeni bir döneme girdi… Bu dönemde önümüzdeki günlerde “Büyük Şehir” yasasının gündemde olduğunu unutmamak gerekir. Bu bakımdan Yozgat, 31 şehir içerisinde “Büyük Şehir Adayı” iller arasında yer almaktadır. Merkez Belediyesi yukarıda bahsettiğim gibi İlçe belediye başkanları ile birlik ve beraberliği sağlamakla kalmayıp, uyum içerisinde çalışmak durumundadır.
* * * *
Bir şehrin büyümesi her ne kadar merkezden başlayacak olsa da, İlçelerinde aynı oranda büyümesi, sorunların giderilmesinde için ortak akılla birlikte ortak çalışmalar yapılmalıdır.
Yozgat’ı ikinci defa ziyaret eden Cumhurbaşkanı yardımcısı hemşerimiz Sayın Fuat Oktay, hatırlıyorsanız her iki ziyaret sırasında yapmış olduğu ortak açıklamasında bir şehrin kalkınmasının yerel dinamiklerle başarılacağını anlattı.
Bu konuda Yerel yönetimlere de çok büyük görevler düşmektedir. Çünkü bir şehrin kalkınması bakımından yapılacak yatırımlar ne kadar önemli ise, bu konuda daha önemlisi bana göre şehrin her bakımdan alt yapısının da önemli bir gerçek olduğunu göz ardı etmeden çalışmak gerekiyor.
Yine Sayın Oktay’ın dediği gibi, bu konuda herkesin elini değil, gövdesini taşın altına koymasıyla Yozgat’ta kalkınma hamlesi ancak böyle başlayabilir.

Bekir ÇAYLAK
YORUMLAR