
Bu yılın UNESCO tarafındanHoca AhmetYesevi yılı ilan edildiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Akgül,Hz. Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi’nindoğum ve ölüm tarihlerinin tam olarak bilinmediğini ama 1093- 1166 yılları arasında yaşamışolduğunun kaynaklarda geçtiğini belirtti. Onun izlerinin hem Türkistan hem Anadolu’da günümüze kadardevam ettiğini belirtti. Hoca AhmetYesevi’nin bir umman olduğunu ve hakkında ilk çalışmaların KöprülüHoca tarafından yapıldığını ve günümüzde de Dr. Hayati Biceve Kemal Erarslan hikmetlerin günümüz Türkçesine aktarıldığını ifade etti.
Hoca Ahmet Yesevi’ninTürklerin İslamlaşmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu belirten Akgül,“Yazdığı hikmetlerle çevresine Türkçe seslenmiş. İslam’ın ve tasavvufun Türkler arasında yayılmasında emeği çoktur. Bu sebeple Türk-İslam ruhunun teşekküllünde önemli bir etkiye sahiptir.” dedi.
Kaynaklarda Yesevi Hazretlerinin Anadolu’daki takipçileri arasında HacıBektaş-ı Veli,Mevlana, Yunus Emre, SariSaltuk,Demirci Baba, Abdal Musa,Yozgatlı Emir-i ÇinOsman,Geyikli Baba,Barak Baba gibi manevi önderlerin sayılabileceğini ifade eden Akgül, sohbetin sonunda gelen soruları da cevaplandırarak konferansı bitirdi.
Sohbetin bir hatırası olarak Yusuf Akgül Hoca’ya Araştırmacı-Yazar Yusuf Karakaya’nın “Delisinden Velisine Yozgat” kitabı hediye edildi. Dünya ve Avrupa Şampiyonu Milli Güreşçi Rıza Kayaalp, son günlerde yaşanan terör olaylarını lanetleyerek birlik ve beraberliğimizin daha güçlü olması gerektiği günleri geçiriyoruz” dedi.