Seminerde, Boğazlıyan Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, muhtarlar ve kamu kurumları çalışanları yer aldı.
Seminerde, teknoloji bağımlılığının tanımı, belirtileri, zararları ve bağımlılıkla mücadele yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Sosyolog Merve Er, teknolojik cihazların aşırı kullanımının bir bağımlılık haline gelebileceğine dikkat çekerek, bağımlılık belirtilerini şöyle sıraladı: “Birey, ruhsal ve bedensel sıkıntılara rağmen teknolojiyi kullanmaya devam eder, bağımlı olduğu cihazlarla daha fazla vakit geçirmek ister, iletişimde yüz yüze yerine telefonla görüşmeyi tercih eder, ve zamanın nasıl geçtiğini anlamadan teknolojiyle vakit geçirmeye devam eder.”
Er, teknoloji bağımlılığının psikolojik ve fiziksel zararlarına da değindi. Psikolojik olarak, depresyon, suçluluk duygusu, öfke ve yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkabileceğini ifade eden Er, fiziksel etkiler arasında ise göz kuruluğu, baş ve boyun ağrıları, uyku düzensizlikleri gibi sorunları saydı.
Teknoloji bağımlılığından korunmak için önerilerde de bulunan Sosyolog Merve Er, katılımcılara şu tavsiyelerde bulundu: “Teknolojik cihazların kullanımını sınırlayın, düzenli spor yapın, sosyal beceriler kazanın ve ekran sürenizi kısıtlayın. Ayrıca, yemek masasında teknolojik cihazları kullanmaktan kaçının, aile içi iletişimi güçlendirmek için ekranlardan uzak durun.”
Sosyolog Er, seminerin sonunda siber dolandırıcılık ve yatırım tuzaklarına karşı dikkatli olunması gerektiğini de vurgulayarak, katılımcılara bilinçli medya kullanımı ve teknoloji bağımlılığı konusunda önemli bilgiler sundu. Seminer, katılımcılara teknolojiye karşı daha sağlıklı bir yaklaşım geliştirmeleri için fikirler vererek sona erdi.
/Haber Merkezi