""

Bir Yer Tıkandı Her Yer Tıkandı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 08:37

Bir Yer Tıkandı Her Yer Tıkandı

Bir Yer Tıkandı Her Yer Tıkandı
Son Güncelleme :

18 Mayıs 2022 - 17:13

Evvelsi gün KOP toplantısında Yozgat’ta 2022 yılı için hazırlanan projelerin protokol imza töreni yapıldı.

Vali Ziya Polat, burada yaptığı konuşmada, “Yozgat’a 2022 yılında; Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında toplamda 12 projeye 11 Milyon lira ödenek tahsis edildiğini” söyledi.

Yozgat için ve proje sahipleri adına bu desteklerin önemli olduğunu baştan söyleyeyim.

Keşke Yozgat adına diğer alanlarda da her şeyin yolunda gittiğini duysak, duyduklarımızı söyleyebilmeyi çok isterdim. Maalesef adına yatırım dediğimiz birçok işin yolunda gitmediği ve akıbetinin ne olacağı henüz bilinmiyor.

Yozgat adına bir şeylerin daha iyi ve güzel olması için iyi niyetle ancak piyasaların durumunu ön görmeden hazırlanan projelerin bugünkü durumuna baktığımızda gerçekten yolunda gitmeyen işlerinde olduğunu buradan hatırlatmak durumundayım.

Şöyle ki; geriye dönük 20 yıldan bugüne kimisi genel siyaset kimisi yerel yöneticilerin öngörmeden hareket etmesinden kaynaklı Yozgat’ta bugün birçok yatırım durmuştur.

Tabi genel olarak uygulanan politikanın lokomotif güç düşüncesinden hareketle birinci önceliği inşaat diğer bir adıyla betonlaşmaya yönelik yatırımlar olunca bu yatırımların maliyet yönünden zamlardan etkilenmesi beraberinde bir tıkanmayı doğurdu.

Bir plansızlık sonucu inşaat sektöründen kalkmanın hedef gösterilmesine karşın kamu üretim sektörünü göz ardı ederek, daha çok inşaat sektörünü desteklemesiyle bugün birçok sektörün atıl kalmasına sebep olmuştur.

Bunların hepsine dünyada yaşanan küresel krizler bir sebep olarak gösterilebilir ancak bu durum tek başına geçerli bir neden değildir.

Çünkü ortada geleceği etkileyen ve dalga dalga gelen krizleri öngörememek gibi gözardı edilemeyecek bir durum söz konusudur.

Hâlbuki geçmişte varolan ancak bir süre önce kapatılan Devlet Planlama teşkilatı bugün olsaydı ve kısa, orta, uzun vadeli planlamalar bu kurum tarafından yapılır, bugün yaşananların hiçbirisi yaşanmayabilirdi.

Neyse konuyu daha fazla uzatmayacağım ancak Yozgat’ta son 10 yıl içinde doğru bir planlamadan uzak, kamunun ve yerel yöneticilerin öncülüğünde yapılan yatırımlara bir bir baktığımızda kimisi durmuş, kimisi ağır aksak yürüdüğünü görüyoruz.

Mesela Tarihi Büyük Cami çevresi düzenleme projesinin çalışmalarının üzerinden bugün 5 yıl geçmesine rağmen ortaya elle tutulur, gözle görülür bir yapı çıkmamıştır. Halbuki inşaat alanına dikilen tabelanın üzerindeki bilgiler bu projenin 1 buçuk yıl içinde tamamlanacağı gösteriyordu.

Yozgat Belediyesi kültür merkezi, şehir stadı, hal binası yeni iş yerleri inşaatlarının durumları ortadadır. İlçelere baktığımızda da değişen bir şey olmadığını görüyoruz. Mesela Sarıkaya spor tesislerinin ikinci kez yapılan ihalesine katılım olmaması yaşanan sorunların boyutunun küçümsenmeyecek kadar büyük olduğunu göstermektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.