""

Bize Yalan Söylemişler! « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 14:56

Bize Yalan Söylemişler!

Bize Yalan Söylemişler!
Son Güncelleme :

02 Ağustos 2022 - 16:38

“Büyük bir yalanın içerisinde yaşatıldığınıza inanıyorsanız, yalnız değilsiniz” A. Kubilay

 

Dün kaleme almış olduğum Testi Kebabı konulu yazıma okuyucularımız sosyal medya üzerinden duyarlılık gösterip, yorumlarda bulundu.

Bu yorumlar arasında dikkat çeken belgeli yapılan bir yorum vardı. Belge, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat ederek, Testi Kebabı’nı Nevşehir adına tescil ettirdiğini göstermekteydi.

Bu belge üzerine konuyu Yozgat Belediyesi Kültür Müdürü ile paylaştım ve yorumda gönderilen Türk Patent ve Marka Kurumu’na ait linkte Yozgat adına Testi Kebabı’nın tescilinin görünmediğini ilettim ve izahatını rica ettim.

Tescilin yapıldığı ve ilgili memurdan belgenin temin edileceği iletildi. O arada gazetedeki arkadaşlarla konuyu paylaştım ve araştırma yapmaya başladılar. Yapılan araştırmalarda gördük ki; Testi Kebabı Yozgat adına tescilli coğrafi işaretli ürünler arasında bulunmamaktaydı.

Yine araştırma biraz detaylanınca marka başvurusunun Yozgat Belediyesi’nce 2004 yılında yapıldığını ancak sürecin takip edilmeyerek tescille sonuçlandırılmadığını kurum sitesindeki bilgilerden öğrendik.

Belediye Kültür Müdürü ile yeni bir görüşme yaparak tescile dair belgenin bulunması işinin akıbetini sorduğumda belgenin bulunamadığını iletirken “acaba bizi kandırdılar mı” serzenişine de şahit oldum.

Evet kandırılanlar vardı. Hem de bir iki kişi değil koca bir şehir bürokrasisi, siyaseti ile kandırılmıştı. Dönemin Belediye Başkanı Yusuf Başer’in “Testi Kebabı’nı Yozgat adına tescil ettirdik, hayırlı olsun” açıklaması ile başlayan süreçte, kimler kimler bu yalanın parçası olmamıştı ki. Belediye başkanları, valiler, milletvekilleri, STK’lar hatta devletin kurumları.

Tam 18 yıldır takip edilmemiş ve nihayete erdirilmemiş bir sürecin sonunda, belki de belediye başkanı Başer de bu konu da masumdur, işini doğru ve zamanında yapmayan niteliksiz kadroların sorumluluğu üzerine almayan ama amirini ve dahi koca bir şehri yalanla oyalayan tavırları neticesi hepimiz aldandık.

Bizler sıradan vatandaşlar olarak bu bilgiyi teyit etmeyebiliriz. Buna ihtiyacımız da yoktur. Ancak bir belediye başkanının açıklama yapmadan önce “Nerede tescil belgesi” demesi gerekmez mi, ilin kültür müdürlüğünün “Testi Kebabı,  Yozgat Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne “Yozgat Yöresi Yemeğidir” diye tescil ettirilmiştir.” İbaresini sayfasına koymadan önce bunun sağlamasını yapması gerekmez mi?

Anladık liyakat eksiğimiz var, tüm kurumlarda. Torpilliler, çocukluk arkadaşları, akrabalar, yandaşlarla çalışılmak istenebilir.

Ama koca bir ili kocaman bir yalanın parçası yapacak, böylesi bir olaya imza atılmasına nasıl göz yumulabilir. Bu bir skandal değil midir?

Bu skandaldan sonra Yozgat Belediyesi, Yozgat Valiliği bir inceleme denetleme / başlatıp, belediye başkanlarını, valileri, milletvekillerini, STK’ları ve bütün bir Yozgat’ı bir yanlışın/yalanın içerisine çeken belediye personelinden ve dahi kurumsal sayfasında yukarıdaki bilgiyi paylaşıp koca bir ülkeyi yanlış bilgiye maruz bırakan Kültür müdürlüğünden hesap sorabilir mi?

Bir erdem göstergesi olarak bir yetkilimiz de çıkıp “özür diler mi?”

Tescil edilmemiştir ancak bugün yapılacak bir başvuru ile Yozgat Testi Kebabı’nın tescil edilmesi pek ala mümkündür.

Burada asıl sorgulanması gereken kurumsal yapılardaki eksiklikler, çalışmayan, üretmeyen personelle yürümeyen işlerin görülmesi ve işin ehline teslim edilmesidir.

Bu skandal umarım bir ders olur. Her yönetici bundan sonra neyi, nasıl ve kimle yapacağına dair buradan formüller çıkarır. Akrabalık, arkadaşlık, partidaşlık vb itibar etmeyi bırakarak ehliyete, liyakate, kaliteye önem vermeyi öğrenirler.

Yoksa mevcut haliyle kurumlarımız pek çok skandala gebedirler.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.