""

Böyükata, Proje Eğitimine katıldı « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 04:35

Böyükata, Proje Eğitimine katıldı

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Böyükata, İstanbul’da düzenlenen “Temel ve Tıbbi Bilimlerde Araştırma Projesi Hazırlama ve Yürütme Eğitimi” etkinliğinde Eğitmen olarak yer aldı.

Böyükata, Proje Eğitimine katıldı
Son Güncelleme :

26 Eylül 2017 - 7:00

TÜBİTAK -2237 Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer görülen eğitim programı 22-24 Eylül 2017 tarihlerinde Beyoğlu Öğretmenevi salonlarında gerçekleştirildi.
Üç gün süren programın Koordinatörlüğünü, daha önceden Bozok Üniversitesi öğretim üyesi iken Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne geçen Doç. Dr. Seyhan Karaçavuş yaptı.
Programda Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve Doç. Dr. Seyhan Karaçavuş ile birlikte Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sefa Tarhan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Haydar Sur ve Doç. Dr. Hasan Hüseyin Eker eğitmenlik yaparak katkı sundular.
Eğitimde bilimsel araştırma projeleri bağlamında, Bilgi, Bilim, Bilimsel araştırma, Hipotez, Bilimsel Araştırma Projesi ve Araştırmacının Özellikleri, Araştırma Projelerinde Özgün değer, Yöntem, Yapılabilirlik ve Yaygın Etki gibi temel kavramlar ve proje bileşenleri detaylı olarak ele alındı. Bilgi kaynakları ve ulaşım yolları, ulaşılan bilgi kaynaklarının ve literatür bilgisinin analizi, Araştırmanın planlanması, Yöntem, Materyal, İş Paketleri oluşturulması, zaman yönetimi, Araştırma ile ulaşılan bulguların analiz teknikleri, Araştırma sonuçlarının dokümantasyonu ve raporlama yöntemleri, Bilimsel toplantılara hazırlık; poster hazırlama ve iyi sunum yapabilme teknikleri, Türkiye’nin bilimsel çalışmalar yönünden Dünyadaki yeri konularında seminerler verildi.
Etkileşimli ve grup çalışmalarını içeren çalışmalar ile uygulamalar yer ver verilen programda, Hipotez Kurma ve Problem Tespiti, Araştırma Konusunun Seçilmesi, Güçlü Özgün Değer Oluşturma, Proje önerilerinde konu ve kapsam kısımlarının oluşturulması, Projelerde yöntem ve planlamaların hazırlanması, Projelerde başarıya olumlu/olumsuz etki eden faktörler, Proje önerileri inceleme süreci ve Proje önerilerinin oluşturulması konularında pratikler yapıldı ve kritik tartışmalara yer verildi.
Eğitimde çoğunlukla Sağlık Bilimleri Üniversite’sinden akademisyenler ile farklı kurum ve kuruluşlardan 30 civarında katılımcıya yer verilebildi. Faydalı bir etkinlik olduğunu belirten Tıp ve ilgili temel bilimlerden katılımcı araştırmacılar, mesleklerinin getirdiği yoğunluk ile araştırmaya zaman ayırmadaki zorlukları kritik edebilme fırsatı bulduklarını ifade ettiler. Proje tabanlı araştırmanın akademik camiada halen yeterince yerleşmediğine de değinilen değerlendirmelerde, bu yönde eksikliklerin giderilmesi gerektiği de vurgulandı.
Yaklaşık 5 yıldır proje eğitimi konularında yoğun çaba gösteren; proje tabanlı çalışmaların doğru anlaşılması ve yaygınlaştırılması için gönüllü olarak emekte sarf eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata yaptığı kısa değerlendirmede, “Her akademisyeninin yapabileceği işler vardır. Ülkemizde pek çok sorun halen çok temel düzeydedir. Farkındalık düzeyindeki eksiklikleri dahi gidermemiz için yoğun çaba göstermemiz gerekiyor. Farkına vardığı her sorun ve eksiklik için yükümlülük hissetmeyen birey ve özellikle de akademisyen bu ülke için yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmiş sayılmaz diye düşünüyorum. Hızla değişen dünyada Türkiye’de de ciddi dönüşüm yaşanmaktadır. Bütün şehir, ilçe ve hatta köylerimizde yaşanan dönüşüme mercek tutmak gerekir. Yaşanan değişim ve dönüşümün sonunda gerçekten beklenen nitelikli gelişim gözlenebilmesi, günümüz toplumunda akademik bir bakışı zorunlu kılmaktadır. Bütün çalışmaların sağlam, etkili ve sağlıklı planlanmış bir süreç içerisinde yapılması daha başarılı kılacaktır. Bu bağlamda da proje tabanlı araştırmacılığın çok iyi anlaşılarak pratiğe yansıtılması toplumsal gelişime doğrudan ve dolayı katkı verecektir” dedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı ve Koordinatör Doç. Dr. Seyhan Karaçavuş tarafından katılımcılara katılım belgesi verilen etkinliğin sonunda, Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve diğer eğitmenlere teşekkür belgesi takdim edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.