""

Bu Bayramda Evdeyiz! « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 10:28

Bu Bayramda Evdeyiz!

Bu Bayramda Evdeyiz!
Son Güncelleme :

22 Haziran 2022 - 17:32

Kurban bayramı öncesi sıla özlemi çekenler şimdiden düşünmeye başladı. Bayramda memleket özlemini gidermek isteyen vatandaş dudak uçuklatan ulaşım ücreti karşısında ne yapacağını bilemez bir durumda.

Yıllar önce gurbeti mesken tutan bir arkadaşımla telefonda sohbet ederken, söz dönüp dolaşıp ekonomiye gelince; o anlattı, ben kaydettim. Sözü fazla uzatmadan kaydı aynen aktarıyorum:
“Akaryakıta sürekli gelen zamdan ötürü füze gibi fırlayan otobüs ve uçak bileti fiyatları bizim gibi dar ve sabit gelirlileri kaygılandırıyor. Bırakın tatil yapmayı, insanın doğduğu büyüdüğü ana baba ocağına gidebilmek bu şartlarda mümkün görünmüyor.

Ulaşım ücretleri öyle bir artıyor ki yetişebilmek ne mümkün? Her gün internetten otobüs fiyatlarını takip ediyorum tarifeleri neredeyse her hafta değişiyor.
Haksızda sayılmazlar, benzin ve mazota artık sıradanlaşan zam, otobüs firmaları ve vatandaşı canından bezdirdi. Ramazan Bayramı öncesi litresi 19 lira 10 kuruş olan benzin yüzde 45 oranında artarak 27 lira 70 kuruşa çıktı. Nisan ayı başında litresi 21 lira 35 kuruş olan motorin de yüzde 40 oranında zamlanarak 30 lira 11 kuruşa yükseldi. 50 litrelik bir depo benzinin maliyeti 955 liradan bin 385 liraya çıkarak 430 lira arttı. Bir depo motorinin maliyeti de bin 65 liradan bin 505 liraya çıktı.
Kurban Bayramı’na değin akaryakıta yeni zamların gelmesi kuvvetle muhtemel. Bu tablo karşısında doğal olarak ulaşım ücreti de artıyor. Ramazan Bayramı’na göre yüzde 30-60 arasında zamlandı otobüs bileti. Önümüzdeki günlerde daha da yükselmesi sürpriz olmaz. Ankara-İstanbul arasında bilet fiyatı 400 liraya  ulaştı.  Mesafelere göre fiyatlar katlanarak artıyor. 4 kişilik bir ailenin gidiş-geliş bilet tutarı, en azından 4-5 bin lirayı buluyor.
Özel araçla gitmek de sabit gelirli ailelerin bütçesini sarsıyor. Yine de bir yerlerden kısarak memleketlerine gidebilmek için uğraşan çok tanıdık var.
Otobüs firmaları, önlerini göremediklerinden bayram öncesi rezervli bilet satışını durdurdu. Önlenemez akaryakıt zamları vatandaşın yanı sıra, firmaları da olumsuz etkiledi. Biraz önce öğrendim bazı firmalar kredi kartına taksit yapmaya başlamış.
Demem o ki, bırakın tatil yaparak 10-15 gün kafayı boşaltmak, memlekete gidebilmek neredeyse lüks hale geldi.

Biletteki sürekli yükselişi durdurmak için vergi indirimiyle akaryakıt ürünlerinin litre fiyatını 20 lira düzeyine geriletmek mümkün. Bayram süresince tüm paralı otoyol ve köprü geçişlerinin ücretsiz hale getirmek başka bir çözüm. Böylelikle ulaşım harcamaları aşağıya çekilecektir. Lakin siyasi iradenin hazineye gelir sağlayan akaryakıtta vergi indirimine gitmesi olanaksız gibi…”   

Piyasaların bu durumda olması akraba, eş, dost ve arkadaş arasındaki geçmişten günümüze gelen samimi yakınlaşmayı soğuttu. Her şeye rağmen birçok vatandaş, memleket hasretini giderecek ancak ramazan bayramında olduğu gibi kurban bayramında da gurbette yaşayan çok sayıda hemşerilerimiz sılayı rahim yapamayacak bir durum yaşıyoruz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.