Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu seneki beklenti 8-10 ton

Sorgun ilçesine bağlı Mehmetbeyli köyünde önce hobi amaçlı olarak başladığı böğürtlen üretimini geliştirerek 4 dönüm araziye yayan Atilla Açıkgöz, bu sene yağışların da fazla olması nedeniyle 8 ila 10 ton arasında bir böğürtlen üretimi bekliyor.

Sorgun ilçesine bağlı Mehmetbeyli

2020 yılında hobi amaçlı olarak 300 kök ile böğürtlen üretimine başlayan Açıkgöz, bu sene 2 bin 500 kök böğürtlen ekimi yaptı.
Köydeki evinin bahçesinde 4 dekarlık alanda böğürtlen yetiştiriciliği yapan Atilla Açıkgöz, kendisinin tarım ürünleri olan buğday, arpa ve yeşil mercimeğe alternatif ürün olarak böğürtlen yetiştirmeyi seçtiğini söyledi. 3 yıl önce hobi amacıyla 300 kök ile böğürtlen yetiştiriciliğine başladığını anlatan Açıkgöz, iklim şartlarına uygunluğu ve yüksek verim sebebiyle kök sayısını 2 bin 500’e çıkardığının altını çizdi. Bu sene 10 ton verim elde etmeyi planladığının altını çizen Açıkgöz, Temmuz ayı itibariyle hasadına başlanan böğürtlenin kilogramının 80 liradan alıcı bulduğunu, pazar sorununun bulunmadığını bahçesine gelen vatandaşların, ürüne yerinde ulaşabildiğini, böğürtlenin kanser başta olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kalp sağlığını koruduğunu, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına fayda sağladığını anlattı.
Böğürtlen almak için aileleriyle birlikte gelenlere bahçesinin kapısını sonuna kadar açan Açıkgöz, hem yemelerine hem de ihtiyaçları kadar toplamalarına izin verirken böğürtlen alan kişilere de bir tane böğürtlen fidesi hediye ediyor.
Açıkgöz, “Bu sene 8-10 ton arasında bir ürün bekliyoruz. Vatandaş kendisi geliyor, elleriyle topluyor. Ailecek geliyorlar, değişik bir ortamda topluyorlar. Geziyorlar, yiyorlar, içiyorlar, sonra da alışverişini yapıp gidiyorlar. Bunun en çok reçeli yapıyor, sonra marmelat, meyve suyu. Bir de derin dondurucu atılıyor, pastada kullanıyorlar. Kullanım alanı çok fazla. Şifası aşırı derecede çok. Kanserden tut, şeker hastalığına, vücut direncini artırıyor, hepsine de faydalı. Kimsede yok, dikensiz. En uygun bunu bulduk, alternatifi olmadığı için. Sorgun’da hiç kimsede yoktu. Faydalı olalım diye hobi amaçlı yaptık. Sonra büyüttük, geliştirdik. Normalde burası 7 dönüm, 4 dönüme kurduk böğürtlen bahçesini. 2 dönüm de çilek var. Geçen sene dörtte üçünü soğuk vurmasına rağmen 2 ton ürün aldık. Bu sene yağmurlar iyi Allah’a şükürler olsun, bereketliydi. Dolu da olmadı, afatta olmadı, o yüzden bu sene 8-10 ton arasında bir ürün bekliyoruz. Vatandaş kendisi geliyor, elleriyle topluyor. Ailecek geliyorlar, değişik bir ortamda topluyorlar. Geziyorlar, yiyorlar, içiyorlar, sonra da alışverişini yapıp gidiyorlar. Bunun en çok reçeli yapıyor, sonra marmelat, meyve suyu. Bir de derin dondurucu atılıyor, pastada kullanıyorlar. Kullanım alanı çok fazla. Şifası aşırı derecede çok. Kanserden tut, şeker hastalığına, vücut direncini artırıyor, hepsine de faydalı. Sağlıklı yaşam için böğürtlen uygun. Biz de böğürtleni o yüzden tercih ettik. Vatandaşlar geldiğinde, böğürtlenin fidesini başka yerde bulamaz diye biz fidesini de ürettik. Gelenlere, böğürtlen alanlara da hediye ediyoruz. Her bahçede de 2-3 tane böğürtlen var. Sorgun’dakiler iki hafta önceden böğürtleni yediler, gelip teşekkür ettiler. Böğürtlen normalde temmuzda çıkıyor, bir ay sürüyor. Çiçeğini açıp kapanma süresi bir ay. Biz, günlük 100-150 ya da 200 kilo toplatıyoruz’’ dedi. Haber Merkezi

Reklamı Geç