""

Buğday’da gümrük vergisi kararından acilen vazgeçilmeli « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 13:17

Buğday’da gümrük vergisi kararından acilen vazgeçilmeli

Yozgat ve İlçe Ziraat Odaları başkanları, buğday ithalatında gümrük vergisi indiriminin çiftçiyi, üreticiyi zor durumda bırakacağını belirterek, hükümetin biran önce bu kararından vazgeçmesi gerektiğini söylediler.

Buğday’da gümrük vergisi  kararından acilen vazgeçilmeli
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2017 - 7:00

Yozgat Ziraat Odası Başkanlığında aralarında Yerköy Ziraat Odası Başkanı Y. Bahri Yılmaz, Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Demiroğlu ve Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı’nın da bulunduğu Yozgat ve 13 ilçe oda başkanları düzenledikleri ortak basın toplantısında, buğday ithalatında gümrük vergisi indirimi uygulamasının çiftçiyi zor durumda bırakacağını dile getirdiler.
Odalar adına açıklama yapan Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Güneyduğu Anadolu Bölgesinde 1 lira 05 kuruş ile başlayan buğday satışlarının Yozgat hasadına 80-85 kuruşa kadar düştüğünü belirterek, “2017 yılı hububat biçim sezonu başladı TMO fiyat listesini açıklamadı emanet alım yapılacağı söyleniyor, kaça alınacak kaç ayda ödenecek bilgi veren yok Ekonomi Bakanlığının çağrısı üzerine Bakanlar Kurulu kararınca Şu günlerde hasadı yapılan buğdayın ithalat gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, hasat için hazırlıkları devam eden mısırda ise vergi yüzde 130’dan yüzde 25’e düşürüldü bu açıklamalar neticesinde Güneydoğu Anadolu da 1.05 TL ile başlayan buğday satışları ilimize gelene kadar açıklamalar sebebiyle 0,85- 0,80 TL seviyesine kadar düştü. Çiftçinin girdisi (mazot, gübre, tohum, zirai ilaç vs) pahalı Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan bu konuda yardım ve destek beklemekteyiz.”dedi.
ÜRETİCİLERİMİZ KURBANLIK HAYVAN ALIMLARINI AYLAR ÖNCESİNDE YAPTI
Üreticilerin kurbanlık hayvan alımlarını aylar öncesinden yaptığını söyleyen Açıkgöz, “Hayvan üreticileri aylar öncesinden kurbanlık alımını yaparak mandırasına bağladı, besledi ama bugün Sayın Bakanımız talihsiz bir açıklama yaparak ‘’Kurban Bayramı’nda dişi hayvan kesimini yasakladık. Kurban pazarına girmemesi için çok sıkı denetim yapacağız. Pazara gelişini engelleyeceğiz” dedi. Bizim üreticimiz bizim çiftçimiz yedirdiği yemin parasını kimden alacak. Günlük açıklamalar yapılıyor et fiyatı düşecek diye yem girdisini düşünen yok bu tür açıklamalar sivil toplum örgütlerinin fikri sorulmadan tek taraflı yapılan açıklamalardır. Yapılan her açıklama ile bir sektör yer altı edilmektedir. Sayın Bakanımızdan bu açıklamalar yapılmadan üreticiyi de düşünmelerini beklemekteyiz. Bu ülkenin tarım ve hayvancılıkla kalkınacağını biliyoruz ama gerek tarım gerekse hayvancılıkta üreticiyi mandırasından ve tarlasından uzaklaştırmamaları gerektiğini düşünmekteyiz.”diye konuştu.
Bakan Çelik’in çiftçinin yanında olduğunu ifade eden Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik beyin çiftçimizin yanında olduğunu biliyoruz ama hasat dönemi ve kurban esnasında bu tür açıklamaların çiftçiyi mağdur ettiğini görüyoruz, Sayın Bakanımızdan TMO alım fiyatlarının açıklanmasını ithal gelecek buğdayın ileri tarihe uzatılmasını ve dişi düvenin kurbanlıkta kesiminin yasakladık ibaresini kaldırarak çiftçimizin bu dönemdeki mağduriyetin giderileceğini düşünmekteyiz.”şeklinde konuştu.
Biçerdövercilere de uyarılarda bulunan Açıkgöz, “İçerisinde bulunduğumuz hasat döneminde İl, İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürlüklerinin arazide biçerdöver kontrollerini arttırmaları tane kayıplarının önlenmesi ve ekonomik bir girdi olan saman derdine düşülmemesi için tabandan biçilmesi hususunda tedbirler alınması gerekmektedir.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.