""

Büyük Sinema, yaklaşık 30 yıl aradan sonra yeniden hayat buldu « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 14:00

Büyük Sinema, yaklaşık 30 yıl aradan sonra yeniden hayat buldu

Yozgat tarihinde önemli bir yer tutan, uzun bir süre kullanılmadığı için harabe haline gelen Büyük Sinema, yaklaşık 30 yıl aradan sonra, Yozgat Belediyesi tarafından restore edilerek yeniden hayat buldu.

Büyük Sinema, yaklaşık 30 yıl  aradan sonra yeniden hayat buldu
Son Güncelleme :

20 Kasım 2017 - 7:00

Yozgat Belediyesi Büyük Sinema Kültür ve Sanat Merkezi adı altında çok amaçlı bir salon olarak hizmet veren bina Yozgat’ın kültür ve sanat merkezi olmaya aday.
Yozgat Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarının ardından bugünkü görünümüne kavuşturulan Yozgat Büyük Sinema hakkında bir açıklama yapan Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, binanın yıllar önce konferansların verildiği, Yozgat’ın tarihi içerisinde iz bırakan yerlerden biri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “1950’li yıllarda yapılmış ve Yozgat halkının hizmetine sunulmuştur. 1990’lı yıllara kadar faal bir şekilde kullanılmış, daha sonra 2015 yılına kadar aktif olmayan ve bir mezberelik halde olan bir yer haline gelmişti. Kimi tiyatro oynamış, kimisi film izlemiş kısaca herkesin Büyük Sinema’da bir hatırası var. Biz Yozgat’ın kültür ve sanat hayatına bir katkı olsun diye Yozgat Belediyesi olarak Belediye Başkanımız Sayın Dr. Kazım Arslan’ın öncülüğünde burasını aktif hale getirelim istedik. Çok kısa zaman içerisinde de Büyük Sinema Kültür Sanat Eğitim Merkezi olarak aktif hale geçirdik. Şuan 500 kişilik koltuk kapasitesi, kafeteryası ve donanımı ile küçük kongre merkezi gibi oldu”. Zaman içerisinde yıpranan ve kullanılamayacak duruma gelen salonun, restorasyon ve yenileme çalışmalarının ardından modern bir görünüme kavuşturulduğunu ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Karslıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çok eskimiş, yıpranmış, oturulmayacak ve tozdan geçilmeyen bir bina halindeyken orayı günümüz şartlarında modern bir bina haline getirildi. Şuan itibariyle de Yozgat’ta Büyük Sinema salonu çeşitli sivil toplum kuruluşların konferanslarına, programlarına ev sahipliği yapmaktadır. Yozgat için böyle büyük bir avantajın merkezi bir yerde olması aynı zamanda ulaşımı kolaylaştırıyor. Büyük Sinema salonumuzun aynı zamanda şöyle bir özelliği de var; dışarıdan yabancı insanlar geldiği zaman tercüme sistemi de var. Yani yabancı dillere çeviren bir tercüman sisteminin alt yapısı da kuruldu. Ses sistemi de en son teknolojiyle yapıldı. Bu da en son koltukta oturan insan ile en ön koltukta oturan insan aynı oranda sesi duyabileceği anlamına geliyor”.
Büyük Sinemayı çok amaçlı bir salon olarak kullanıma sunduklarını ifade eden Karslıoğlu, Büyük Sinema Kültür ve Sanat Merkezi’nin her türlü toplantı için ideal bir mekan olduğunu ifade ederek şöyle dedi; “Burada her hafta dolu dolu programlar yapılmakta. Yozgat Belediyesi olarak biz, ayda 3 defa program yapıyoruz. Kış aylarında kapalı alan daha çok tercih edildiği için programlar daha yoğun bir şekilde oluyor.
Yozgat Belediyesinin çalışmalarını yaptığı Tür Halk müziği korolarımız, Sürmeli Topluluklarımız, Nida Tüfekçi Koromuz ve Kent Orkestramız olmak üzere ayda birer defa bu salonda program yapmakta. Yine aynı şekilde Kültür Bakanlığımızdan gelen sanatçılarla kış programları içerisinde orada konserlere devam edeceğiz.
Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarımızın konferansları, valiliğimizin, resmi kuruluşların toplantıları da burada yapılmakta. Şehrin merkezinde böyle geniş güzel bir mekanı Yozgatlının hizmetine sunmuş olduk.
Bunun öncülüğünü yapan belediye başkanımız, hakikaten kültür ve sanat insanı olduğu için, burasını Yozgat’a kazandırdı.
Eskiden dış cephelerde oluşan tabela kirliliği şimdi yapılmış olan dış cephede bulunmamakta. Tabela kirliliğinden dolayı Yozgat’ımızda üçüncü sınıf bir şehir görüntüsü vardı. Şimdi ise birinci sınıf bir şehir, bir meydan görüntüsü olmaya başladı. Çünkü çeşitli ülkelere, başkentlerine ya da şehirlerine gidildiği zaman meydanların görüntüleri çok önemli.
Bir şehrin tarihi mimari değerleri gelecek kuşaklara aktarılabilmeli diye düşündük. Osmanlı zamanından kalma bir mimari yapı görüntüsü saat kulesi var, Cumhuriyet tarihinden kalan belediye binasının ön kısmı var. Tarih deyince bir tek bunları hatırlaya biliyoruz. Bizde 1950 den sonra yapılmış olan binaların geçmişle bugünün tarihi içerisinde ki bir yapıyı oluşturarak bir kongre merkezi bir sinema ve tiyatro salonu çok fonksiyonel bir yapı haline getirmiş olduk. Burada güzel aktiviteler yapılmakta”.
Mekan ücretinin Belediye Meclisi tarafından belirlendiğini ve fiyatların yapılacak etkinlik türüne göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Belediye meclis üyelerinin belirlemiş olduğu ücret ile vatandaşlarımız da programlarını burada yapmakta. Eğer müzikli, eğlenceli bir organizasyonsa, toplum yararına yapılacak bir programda fiyatı biraz daha ucuz tutuluyor. Kamu yararına çalışan vakıf dernekler için farklı bir fiyat Resmi kamu kurum ve kuruluşlar ve okullar için de ücretsiz. Tabi ki ücretler değişken olabiliyor.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.