""

Çalışan Gazeteciler Günü Mü, Dayanışma Günü Mü? « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 18:15

Çalışan Gazeteciler Günü Mü, Dayanışma Günü Mü?

Çalışan Gazeteciler Günü Mü, Dayanışma Günü Mü?
Son Güncelleme :

10 Ocak 2022 - 16:58

2020 yılı gibi 2021 yılında da sıkıntılı günleri hep birlikte yaşadık. Fakat ülkemizin geleceğine ilişkin umutlarımızı ne pahasına olursa olsun kaybetmeden bugün de korumaya çalışıyoruz.

Türk Milleti olarak umutsuzluğa yer yok çünkü bizim kitabımızda.

Hemen her sektörde olduğu gibi 2022 yılına, gazetemizle ilgili olarak da ciddi kaygılarla girdik. Giderlerimizde çok büyük artışlar meydana geldi. Görünür gelir artışımız, bu yükün altından kalkmaya belki yetmeyecek.

Yeniufuk Gazetesi olarak geçmişe dönüp baktığımızda aradan 25 yıl geçtiğini görüyorum. İmkânlarımız ölçüsünde, gücümüz yettiği sürece yayın hayatımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Sağduyulu, denge unsuru, Yozgat’ın yararını, huzurunu, refahını düşünen, bu uğurda yapıcı ve objektif habercilik hizmetini tam bir kararlılıkla, inançla yerine getirmeye çalışan bir yerel gazete olarak, bir 10 Ocak Çalışan Gazetecileri gününü daha geride bıraktık.

Gazetecilik mesleğimizde 24 Temmuz Basında Sansürün kaldırılması gibi önemli günlerden birisi de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günüdür.

Yozgat Valisi Ziya Polat, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısı ile 9 Ocak akşamı bir program düzenledi.

Mesleği gerçek anlamda gazeteci olan insanlar için eskiden böylesine önemli günler, bir bayram havasında yaşanırdı.

Bugün mesleki olarak yaşanan sorunlar sebebiyle gerek 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılması günü gerekse 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü daha çok dayanışma gününe dönüştü.

Gazetelerin gelirlerindeki düşüşler, giderlerin katlanarak artmaya devam etmesiyle basın sektörü zor günler yaşamaya devam ediyor.

Bu konuda Federasyon temsilcilerimiz Konfederasyon yöneticilerimizin peş peşe yapmış olduğu açıklamalar güncelliğini halen muhafaza etmektedir.

Gazetelerin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan Resmi İlan ücretlerinde uzunca bir zamandır artış yapılmamış olması sektör için büyük bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.

Hükümetin buna ilave olarak Kamu Kurumlarında tasarruf tedbirleri uygulamasına gitmesi de sektörün yaşadığı sorunların üzerine tuz-biber olmuştur.

Kâğıt başta olmak üzere benzeri malzemelere yüzde yüzün üzerinde yapılan zamlara ilave olarak asgari ücretin artmasına karşın işvereni koruyan, rahatlatacak bir desteğin söz konusu olmaması sektörde ciddi bir sorun haline gelmiştir.

Bütün bu yaşanan sıkıntılar sebebiyle geçtiğimiz 2 yıl içerisinde kapanan binden fazla gazete dolayısı ile 10 binlerce meslek mensubu işinden olmuştur. Türkiye genelinde 3 bine yakın gazete sayısı bugün binin altına düşmüştür.

Yozgat gibi küçük illerde yayın yapan gazeteler, ilgili kanunda bir takım düzenlemelere gidilerek, İstanbul gibi metropol şehirlerde yayın yapan gazetelerle aynı kategoride tutularak, ağır yaptırımlar uygulanmakla karşı karşıya bırakılmıştır.

Bir gazete sahibi ve gazeteci olarak 2022 yılında hükümetin bu sorunlarımızı çözecek yeni düzenlemeler getirmesini umut ediyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.