Kozan özü havzasında kendiliğinden yetişen meşhur Gilaburu (girebolu) suyu ile tanınan ilçe; hem damak tadı hem de çay ocağı kültürüyle bir başka güzelliğe daha sahip bulunuyor. Adeta, bir içen “Bir daha getir usta… “diye yudumlayıveriyor.
Yaklaşık dört bin nüfuslu ilçede, beş adet çay ocağı ilçenin caddelerinde hizmet veriyor. Sabah namazıyla birlikte yakılan çay ocakları, müşterilerine ve müdavimlerine gece geç saatlere kadar hizmet veriyor. Yirmi yılı aşkındır ocak başında çay demleyip müşterilerine sunan çay ocağı esnafı Ali Kırık “Bizim ilçemizde başlıca içeceğimiz çaydır. Sabah namazıyla yaktığım ocaklar, gece geç saatlerde ancak söner. Bir kişi, günlük ortalama 15-20 bardak çay içer. Çay ocaklarımızda, oyun oynanmaz, kahvehane gibi değil, sadece sohbet ve muhabbet edilir, hal hatır sorulur.” diye konuştu.Paşa çayı deyin, ağa çayı deyin; açık olsun demli olsun deyin farketmez ama Çandırlılar çayı “beş çayı” ile sınırlandırmayıp gün boyu içiyorlar.