Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çekerek’te bağcılık gelişecek

Çekerek Belediyesi ile Bozok Üniversitesi ortak olarak düzenledikleri ‘Çekerek Bağcılığının Geliştirilmesi’ ile ilgili Panel düzenlendi.

Çekerek Belediyesi ile Bozok

Çekerek Belediyesi ile Bozok Üniversitesi ortak olarak düzenledikleri ‘Çekerek Bağcılığının Geliştirilmesi’ ile ilgili Panel düzenlendi.
Panel Moderatörlüğünü Bozok Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın yaptığı ve alanında uzman Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rüstem Cangi, Doç. Dr. Adem Yağcı, Bozok Üniversitesinden Doç. Dr. Emine Sema Çetin, Arş. Gör. Selda Daler, Tokat Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Ensitüsünden Dr. Duran Kılıç’ın katılımları ile gerçekleşen panele çiftçi vatandaşlar ve ilçe halkı yoğun katılım sağladı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır Belediye denilince akla ilk gelen Yol yapmak, kaldırım yapmak olsa da, bizler sıra dışı bir belediyeciliği ilke edindiklerini söyledi.


Bizler Gönül Belediyeciliği Sloganıyla çıkmış olduğumuz bu yolda Gönüller yapmaya, Gönüllere talip olmaya geldik diyen Çakır, “Bu azimle hemşehrilerimizin Niyetlerini, talep ve isteklerini bu bizim görevimiz değil diyerek elimizle itmeyerek, İlçemizin projelerine ve taleplerine bizlerde ortak olarak, birlikte yerelde nasıl kalkınabiliriz’i hedefledik. Kadim Coğrafyamız çok zengin. Toprağı bereketli, insanı çalışkan. Türkiye’nin 9. Büyük Su kaynağı olan Çekerek Barajına sahibiz. Bunu Fırsata çevirmek, Nimetlenmekte asıl olan vazifelerimizdendir. Bizler aslında işin tamda bu noktasında bir yenilik, bir birliktelik, bir heyecan oluşturmak istiyoruz” dedi.

Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır konuşmasında “Çekerek’imizi Yerelde Kalkındırarak, Birlik olarak, beraberliğimizi koruyarak, büyütmek, özlenen ve İmrenilen bir şehir haline getirmek istiyoruz. Ben ‘ciliğin değil BİZ diyenlerin kenti yapmak istiyoruz. Millet Bahçesi Projemizle Çekerek Barajımızı, Dünyanın En Büyük Lavanta Bahçesi olan Lavanta adası Projemizle Alternatif Tıp, Sağlık ve Turizmle Başlattığımız kalkınma hamlemizi Tarımsal alanlarımızda da vatandaşlarımızın bizlerin heyecanına ortak olmasını istiyoruz. Biz bu yola çıkarken sadece Çekerek’in değil, Yozgat’ın, Orta Anadolu’nun, İç Anadolu’nun ve bölgemizin tümünü kapsayan, havza boyutunda bir tarımsal gelişmeyi hedefledik.Çekerek Havzası Rehabilitasyon Projemizle önümüzdeki yıllarda bu daha da gelişecek. üzüm ve bağcılık Çekerek’te ki, Yozgat’ta ki yerini alacak, mamul ürünlere dönüşecek ve tarımsal girdi olarak bu topraklarda yaşayan insanların, yaşam standartlarını daha yukarıya çıkaracak. Dünyada bağcılıktan çok para kazanan ülkeler var. Üstelik de toprakları bu kadar bağcılık yapmaya müsait değil.Biz Tarımı ilçemizde ve bölgemizde hatta ülkemizde temel vizyon olarak görüyoruz.Tarım geliştikçe bu şehir gelişecek, Tarım geliştikçe Ülkemiz gelişecek, çünkü insanoğlunun nüfusu arttığı müddetçe beslenme temel ihtiyaç olarak her geçen gün önemini biraz daha artıracak. Buradaki bağlar ve bu bağlarla ilgili mücadelemiz, Çekerek’i Merkez yapana kadar da devam edecek” dedi.
Çakır, “Burada amacımız üreticimizi teşvik etmek ve bölgemizin ekonomik olarak canlılık kazanmasını sağlamaktır. Çekerek’te birinci ekonomik geçim kaynağı olarak tarım, hayvancılık ve turizmi ön görüyoruz. Çekerek’te sosyo-ekonomik gelişmiş farklılıklarda maalesef var. Biz bunların önüne geçmek için tarım, hayvancılık ve turizmi ön plana koyarsak bu dengeyi sağlayabiliriz. Bunun için de Bağcılık katma değeri yüksek bir tarım faaliyeti. Bağcılık sadece üzüm demek değil. Bağcılıktan pekmez, sirke, Asma Yaprağı gibi bir çok ürün elde etmek mümkün. Bağcılığa bu açıdan bakarsak ilçemiz için önemli bir ekonomik kaynak diyebiliriz.Bu ürün yelpazesinin içerisinde Pekmeze önemli bir yer açmak gerekiyor. Pekmez ile ilgili coğrafi işaret tescili için başvurumuzu yaptık ve Çekerek menşeeli Üzüm Pekmezi hazırlanıyor. Biz bunun tanıtımı için bağ bozumunda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve üreticilerimizi destekliyoruz. Bu ürünün canlanması için çalışmalarımızı da devam ettireceğiz. Bizler biliyoruz ki yakın bir zamana kadar Çekerek’te bağcılık ön plandaydı ve insanlarımızın geçim kaynaklarının başında gelmekteydi. Bağlara bulaşan Hastalıktan dolayı üzümün beklenen ürünü vermemesi üzüm bağlarının terk edilmesine sebep oldu.Bu konu da bizleri, bir adım atmaya, bu sorunu çözmek için çalışma yapmaya teşvik etti. Bağcılık alanında bizlere konunun uzmanları kıymetli Hocalarımızın da bizlerin heyecanına ortak olarak ilçemize teşrif ederek verimli bir panel gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın, Çiftçilerimizin sorularını tecrübeleriyle yanıtladılar.Bu vesileyle isteğimiz Çekerek bağcılığın merkezi olsun ve bizim birliğimiz, dirliğimiz de tıpkı üzüm salkımları gibi hep bütün kalsın’ diye konuştu.

Reklamı Geç