""

CHP’li Yaşar: Hiç adil olmayan bir referandum süreci yaşıyoruz « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 09:44

CHP’li Yaşar: Hiç adil olmayan bir referandum süreci yaşıyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Abdullah Yaşar, 16 Nisan Pazar günü yapılacak olan referandum seçim çalışmalarında AK Parti iktidarının devletin uçağı, helikopteri, resmi arabaları, iş makineleri ile “evet” propagandası yaptığını öne sürerek hiç adil olmayan bir referandum süreci yaşadıklarını söyledi.

CHP’li Yaşar: Hiç adil olmayan  bir referandum süreci yaşıyoruz
Son Güncelleme :

24 Mart 2017 - 7:00

CHP İl Teşkilatı tarafından Grand Ser Otelde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar, Kadın Kolları Başkanı Özgür Karslıoğlu ve partililer katıldı.
İl Başkanı Abdullah Yaşar, yaptığı konuşmada 16 Nisan’da Yozgat’ın “evet” çıkacak iller arasında gösterildiğini belirterek, Yozgat’ın Türkiye’yi şaşırtacağını ifade etti.
Korku ve baskıyı bu milletin kabul etmeyeceğini vurgulayan Abdullah Yaşar, “O perdenin arkasına gittiği zaman, vicdanı ile baş başa kaldığı zaman hiç bir kişi bu anayasa değişikliğine evet demez” dedi.

ADİL VE HAKKANİYETLİ DEĞİL
CHP İl Başkanı Abdullah Yaşar, hiç adil olmayan, hakkaniyete sığmayan bir referandum süreci yaşandığına dikkat çeken Yaşar, devletin uçağı, helikopteri, resmi arabaları, iş makinelerinin evet propagandası yaptığını, bakanların, milletvekillerinin, valililerin, kaymakamların evet kampanyası yaptığını ifade etti. Yaşar, “Yozgat’a gelen Genel Başkan Yardımcısı Yozgat’ın gelini olan Kız Meslek Lisesinde kahvaltı yapıyor. Valiler köylerde kasabalarda evet kampanyası yapıyorlar. Kaymakamlar kapı kapı gezip evet kampanyası yapıyorlar. Vatandaş sokakta yürüdüğü kişinin yanında içinden geleni söyleyemiyor. Onun için böyle bir baskı, tek taraflı adil olmayan süreç sonuç ne çıkarsa çıksın özellikle evet çıkarsa bu yaraların sarılacağına ben şahsen inanmıyorum. Ama hayır çıkırsa ülke nefes alacak” dedi.
BU KADAR BASKININ OLDUĞU BİR YERDE SEÇİM NE OLURSA OLSUN TÜRKİYE KAYBEDECEK
Evet çıktığı zaman Türkiye’nin büyük bir yara alacağını anlatan Abdullah Yaşar, Türkiye’nin kaybedeceğini öne sürdü.
Yaşar, “Bugün bir memur ile birlikte yürüdük. Çocuk yanımda yürürken hep sağına, soluna bakıyor. Dedim ki ben şuradan ayrılayım da sen de rahatça yoluna git. Bu kadar baskının olduğu, bu kadar insanların korkutulduğu ülkede bir referandumdan sonuç ne çıkarsa çıksın, Türkiye kaybedecektir. Evet çıktığı zaman Türkiye büyük bir yara alacaktır. Ülkemizin içerisinde ülkeyi ikiye böldük. Şimdi, hayır diyenleri terörist ilan ettiler. Teröristlerle yan yana dediler. Biz evet diyen de, hayır diyen de bu ülkenin namuslu, şerefli insanıdır, başımızın üstündedir. Biz kardeşiz, biz aileyiz. Bir aile de babası evet diyordur, oğlu hayır diyordur. Karısı hayır diyordur, kocası evet diyordur. Biri terörist, birisi hain, birisi vatanperver değildir. İkisi saygıdeğer insandır. Bunlar en üst perdeden. Başkanlık sistemi gelirse özelikle biz bu yarayı nasıl saracağız. Bu terörist ilan ettiğimiz insanların gönlünde açtığımız yaraları nasıl saracağız. Ekonomi de ki dip yapmayı nasıl çözeceğiz. Bu bedelleri hepimiz ödeyeceğiz” diye konuştu.
KANDİL’E SANDIK MI KURDUNUZ
‘Partili olmayan insanlar Devletin kapısında hak aramayacaklar mı?’ diyen Abdullah Yaşar, yüzde 50 nereye gidecek diye sordu.
Yaşar, “Sayın Başbakan diyor ki; Kandil hayır diyor. Kandile sandık mı kurdunuz? Bu büyük millet hiç bir zaman esaret kabul etmemiştir. İradesini bir kişiye teslim etmez” diye konuştu.
BİZİM BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR CUMHURBAŞKANIMIZ YOK
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın’da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasayı ihlal ettiğini ve bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olmadığını söyledi.
Akaydın, şöyle devam etti: “Türkiye’de referandumu gerektirecek bir ortamın olmadığını Daha doğrusu Anayasa değişikliğini gerektirecek bir ortam yok. Anayasa’yı değiştirmeye de pek gerek yok.
Faşist cunta anayasasının bugüne kadar 175 maddesinden, 125 maddesi değişmiş. Anayasayı radikal olarak değiştirmeyi gerektirecek hiç bir şey yok. Niye geldi bu anayasa değişikliği önümüze. Sayın Cumhurbaşkanın bir miktar kendisini sağlam kazığa bağlamak istemesinden doğduğunu düşünüyorum. Çünkü şu da bir gerçek; yapılması istenen anayasal değişiklikle ilgili Türkiye’de zaten iki buçuk yıldır her şey uygulanıyor. Bizim bağımsız ve tarafsız bir Cumhurbaşkanımız yok. İki buçuk yıldır da olmadı zaten. Şimdi evet çıkarsa taraflı Cumhurbaşkanı olacak ama anayasa metninde tarafsız ve bağımsız cumhurbaşkanı olacak. Modern ve uygar demokrasilerde iyi bir şey değil. Tarafsız Cumhurbaşkanlığı kavramı Türkiye Cumhuriyeti tarihine 1947 yılında girdi. CHP’nin yaptığı en iyi işlerden birisi. ‘Benim en büyük zaferim bu yenilgimdir’ diyen İsmet paşa sayesinde Türkiye bu demokrasi tatmıştır.”
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEÇERSE TÜRKİYE DEMOKRASİDEN UZAKLAŞACAK
“Anayasa değişikliği geçerse Türkiye demokrasiden uzaklaşacak.”diyen Akaydın, “Çünkü, kuvvetler ayrılığı ilkesi 2 bin önceki yunandan beri tartışılıp 1945 yılında ki ikinci cihan harbinden sonra bütün Dünya devletlerinin olmazsa olmaz kuralı haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bunu 1961 Anayasası ile yaşama başladı. Eğer evet çıkarsa bundan vazgeçilecek. Kuvvetlerin birliğinden çatışma çıkar, kavga çıkar. Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde sağlıklı bir demokrasi yok, sağlıklı bir ekonomi yok, kişi başı milli gelirleri yerlerde sürünüyor. Büyük çoğunluğu Asya ve Afrika ülkeleri. Avrupa bir tane ülkü var adını, sanını kimsenin bilmediği Belarus. Ne olursa olsun sistemin denetlenebilir olması lazım. O bakımdan biz anayasa değişliğinde Hayır’ısavunanlardınız.”diye konuştu.
YOZGAT BÜYÜK OLASILIKLA EVET ÇIKMASI BEKLENEN İLLERDEN
Yozgat’ın büyük olasılıkla evet çıkması beklenen illerden olduğunu kaydeden Akaydın,” Ama biz Evet’i savunan insanlarımızı, arkadaşlarımızı, vatandaşlarımızı ötekileştirmek istemeyiz hiç bir zaman. Onların da fikirlerini saygı duyarız. Onlara vatan haini, FETÖ’cü, PKK’lı diyecek bir alçaklığı göstermeyiz. Çünkü bu ülke de sonuç ne çıkarsa milli birlik ve beraberlik içinde yaşamak zorundayız. Milli birlik ve beraberliğe hiç bu kadar ihtiyaç duymadık Cumhuriyet tarihi boyunca.
Anayasa tartışması Türkiye’yi fena halde kutuplaştırdı. Çünkü sonuç ne çıkarsa, çıksın büyük olasılıkla kıl payı farkla çıkmış olacak. O zaman ne olacak bu kadar kutuplaştık, Türkiye’nin bir yüzde 50’si diğer yüzde 50’sine düşman olacak? Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Türkiye’nin adalete de hiç bu kadar ihtiyacı olmamıştı. Benim yaşadığım demokrasi tarihinde. Adaletimizin sorgulanır hale geldiği bir durum yaşamadım. Hakim ve savcılar hiç bu kadar baskı altında kalmamışlardı. Ve bir ülkeyi ayakta tutan en önemli şey adalet. Eğer adalet sisteminde aksaklıklar varsa, bugün ciddi boyutta var. Bu ülkenin ve Yozgat’ın ekonomik olarak daha iyi bir yerde olması inanın mümkün değil. İş dünyası adalet sistemi aksayan bir ülkeye yatırım yapmaz. Bizim asıl mücadelemiz şu; adil, özgür bir Türkiye. Karnı doyan, gençlerinin işsiz olmayan bir Türkiye.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.