Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Çiftçi tüccara mahkûm edilmemeli”

DSP Yozgat İl Başkanı Nevzat Uçar yaptığı yazılı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) randevu sisteminde aksaklıklar yaşandığını, bu sebeple çiftçinin mağdur olduğunu ve bu sorunun kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.

DSP Yozgat İl Başkanı

DSP İl Başkanı Uçar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İlimizde bir harman dönemi daha sona erdi ama çiftçi bir yıllık emeğinin karşılığını henüz almış değil. Çünkü ‘Çiftçinin kara gün dostu’ olarak bildiğimiz TMO’nun randevu sistemi sağlıklı çalışmıyor. Çiftçi, üretici elinde mahsulü ile ortada kalıyor.
Çiftçi TMO randevu sisteminden randevu alamıyor. Randevusuz ürün alımı yapılmıyor. Randevu almayı başarabilen çiftçi de kota sorunu ile karşılaşıyor. Ürününü TMO’ya satamayan veya kota sorunu ile karşılaşan borçlu çiftçi, borcunu bir an önce ödeyebilmek için tüccara düşük fiyattan satmak zorunda kalıyor. Görüştüğümüz çiftçiler, ürünü ucuza alan tüccarların bir süre sonra yüksek fiyattan TMO’ya satış yaptığını ileri sürüyor. Bu durum araştırılmalı, doğru ise engellenmelidir. Ürünlerinin ziyan olduğunu belirten çiftçiler, TMO’nun bir an önce alım yapmasını istiyor.
Bu Ukrayna krizi döneminde ülkeyi bolluğa sokacakken ülkeyi daha da zor duruma düşürüyorlar. Ürününü ölü fiyata satan çiftçi seneye üretim yapar mı? Yapmazsa ne olur bu ülkenin hali?
Bu randevu sistemine kısa zamanda bir çözüm üretilmelidir. Ya su sisteme el atılsın, ya da randevusuz alım yapılsın. Ürününü devletin verdiği taban fiyatın altında, bedavaya tüccara satmak zorunda kalacak çiftçi küstürtülmemeli mağdur edilmelidir. Aksi takdirde bunun faturasını çok ağır ödemek zorunda kalırız.
Buradan bir kez daha hatırlatıyorum ki devletin asli görevi çiftçiyi korumak, bu amaçla taban fiyatları belirlemek, ürünü stoklamak, dolayısıyla piyasada üreticiyle tüketici arasında denge kurmak, düzenleme yapmak, destekleme politikasına süreklilik kazandırmak, müdahale yöntemiyle tahıl üretimini güvenceye almaktır.” / Haber Merkezi

Reklamı Geç