""

Çiftçiler aspir ekimine başladı « Yeniufuk Gazetesi

16 Nisan 2024 - 20:29

Çiftçiler aspir ekimine başladı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler nadas alanların değerlendirilmesi, tarlaların boş kalmaması için aspir bitkisi ekimine başladı.

Çiftçiler aspir ekimine başladı
Son Güncelleme :

07 Şubat 2018 - 7:00

Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyünde aspir ekimi için tarlasını daha önceden sürerek hazır hale getiren Necati Özer, bu yıl 70 dekar aspir ekimi yapacağını söyledi. Aspir’in kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu ifade eden Özer, “Her yıl düzenli olarak aspir ekimi yapıyorum. Geçen yıl yaklaşık 30 dekar aspir ekimi yapmıştım. Bu yıl ise havaların kurak geçmesi sebebiyle yani tarla kuru olduğu için her yıl Mart ayı başında yaptığım aspir ekimini bu yıl bir ay daha erken tamamlamış oldum. Şuan 70 dekar alanda aspir ekimi yaptım.”dedi.
Aspir bitkisiyle tarlaları nadasa bırakmadan ikinci bir ürün aldıklarını ifade eden Necati Özer, “İç Anadolu bölgesinde genellikle hububat ekimi yapılıyor. Hububat ekiminde de genelde tarlaların bir kısmı nadasa bırakılıyor ve bir tarladan iki yılda bir ürün alınmış oluyoruz. Bizde aspir ekerek tarlamızı nadasa bırakmıyoruz, bir tarladan her yıl ürün almış oluyoruz” diye konuştu.
Aspir bitkisine devletin büyük oranda destek sağladığını vurgulayan Özer, şöyle konuştu: “Sözleşme yapınca dekar başına bir destek sağlıyor. Yine üretilen ürünün kilo başına başka bir destek veriyor. Aspir ekimi ile hem tarla boş kalmamış oluyor, hem de çiftçiler gelir elde etmiş oluyor. Aspir bitkisinden yağ üretildiği için ayrıca ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanmış oluyor”
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da aspir bitkisinin her geçen yıl bölgelerinde ekiminin yaygınlaştığını belirterek, kuraklığa dayanıklı olan bu bitkiden uçak yakıtlarında kullanılan jet yakıtının da elde edildiğini ve kaliteli yağın yemeklikte de kullanıldığını ifade etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.