""

Çiftçiler, tarlasındaki tohumluk buğday’ın çavdarını temizliyor « Yeniufuk Gazetesi

23 Kasım 2024 - 07:08

Çiftçiler, tarlasındaki tohumluk buğday’ın çavdarını temizliyor

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen illerin başında gelen Yozgat’ta çiftçiler ekim ayında tarlasına ekecekleri buğdayı şimdiden temin etme yoluna gidiyor. Çiftçiler, buğday ekili tarlasındaki çavdarları tek tek toplayarak tohumluk hazırlamaya çalışıyor.

Çiftçiler, tarlasındaki tohumluk  buğday’ın çavdarını temizliyor
Son Güncelleme :

10 Haziran 2019 - 17:23

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen illerin başında gelen Yozgat’ta çiftçiler ekim ayında tarlasına ekecekleri buğdayı şimdiden temin etme yoluna gidiyor. Çiftçiler, buğday ekili tarlasındaki çavdarları tek tek toplayarak tohumluk hazırlamaya çalışıyor.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde hububat hasadı tamamlanırken Yozgat’ta çiftçiler buğday ekili tarlalarında çavdar temizliği yapıyor.
Çiftçiler, hasat öncesi, hem daha kaliteli tohumluk hazırlamak, hem de ürününü daha yüksek fiyata satabilmek için buğday ekili tarlalarındaki çavdarı toplayarak buğdayı diğer bitki türlerinden arındırıyor. Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyü’nde çiftçilik yapan Yalçın Özer, geçen yıl ekim ayında yaklaşık 25 dekarlık tarlasına sertifikalı tohum ektiğini belirterek, “Her yıl bir sonraki ekimde kullanmak üzere bir buçuk, iki ton buğday alarak kendi tohumumuzu üretiyoruz. Sertifikalı tohum kullandığımızda temiz ve içinde yabancı tohumların bulunmaması gerekiyor, ama yine de yabancı bitki çıkıyor. Bizde birkaç gündür çavdar temizliği yapıyoruz. Buradan alacağımız buğdayı tohumluk olarak ekim ayında diğer tarlalarımıza ekeceğiz.” dedi.
Tacettin Turan’da benzer ifadeler kullanarak şunları söyledi: “Bahar dönemiyle biz çiftçilerin iş yoğunluğu da başlamış oluyor. Gübre, ilaç derken şimdide ekinlerin içerisindeki çavdar ve diğer türlerin temizliğini yapıyoruz. Tarlalarımızı gezdik, bu yıl bol yağışlı geçmesinden dolayı şükür ekinlerin geneli çok iyi. Doğuda hububat hasat sezonu tamamlandı. Bölgemizde ise Sekili Köyünde arpa hasadına yeni yeni başlanıyor. Köyümüz rakım olarak yüksek olduğu için birkaç hafta içerisinde de köyümüzde hasat sezonuna başlarız. Tohumluk buğday ekiyoruz fakat yinede içerisinde azda olsa yabancı bitki görmek mümkün oluyor. Sebebi ise nadas döneminde hayvanların bu arazilerde otlatılması ve önceki ekimden kalan ürünler sebebiyle oluşabiliyor.”diye konuştu.
Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınan Turan, “Biz çiftçilerin en büyük sorunlarından birisi girdi maliyetlerinin yüksek olması. Bugün mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artış biz çiftçileri zor durumda bırakıyor. Devletimiz destek veriyor ama buda girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yüzden girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz. İnşallah kazasız belasız bir hasat sezonu geçiririz.” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.