Başhekim Ali Demir, epilepsi hastalığı ve kriz anında yapılması gerekenler hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Epilepsi, halk arasında “sara hastalığı” olarak bilinen, her yaş grubunda görülebilen kronik bir nörolojik hastalık olarak tanımlanıyor.
Başhekim Demir, epilepsi krizinin öncü belirtileri arasında olağan dışı koku alma, kas kasılmaları ve ani bilinç kaybının yer aldığını vurgulayarak, kriz anlarında kişilerin şiddetli kasılmalar yaşayabileceğini, nefesinin 10-20 saniye kadar kesilebileceğini ve kontrolsüz hareketler sergileyebileceğini belirtti. Bu tür durumların panik yaratabileceğine dikkat çeken Demir, bilinçli bir müdahalenin ne kadar hayati olduğunu özellikle altını çizdi.
KRİZ ANINDA DOĞRU MÜDAHALE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Epilepsi krizlerinde, ilk yardım konusunda doğru bilgilendirme ve müdahalenin büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Demir, şunları söyledi: “Kriz anında hastaya yiyecek ya da içecek verilmemelidir. Kişiyi bağlamaya çalışmak, çenesini zorla açmak veya herhangi bir yabancı madde koklatmak yanlış müdahalelerdir. Bunun yerine, hastanın çevresindeki keskin ve sert cisimlerin uzaklaştırılması, başının altına yumuşak bir malzeme konarak korunması sağlanmalıdır. Bu basit ancak etkili önlemler, kişiye zarar vermemek adına son derece önemlidir.”
EPİLEPSİ FARKINDALIĞININ ARTIRILMASI GEREKİYOR
Başhekim Demir, epilepsiye karşı toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Epilepsi, doğru tedavi ve bakım ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle, toplumda epilepsiye dair daha fazla bilinçlenme sağlanmalı, yanlış bilgiler ve korkular ortadan kaldırılmalıdır” dedi. /Osman Tolga YILMAZ
Demir: Kriz anında müdahale hayati önem taşıyor
Yerköy Şehit Korgeneral Osman Erbaş Devlet Hastanesi Başhekimi Uz Dr Ali Demir, 10 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; kriz anında müdahalenin hayati önem taşıdığını belirtti.
