""

Demirel: yanlış kullanım ölümleri beraberinde getiriyor « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 02:54

Demirel: yanlış kullanım ölümleri beraberinde getiriyor

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yozgat İl Temsilcisi Tahir Demirel, özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Demirel: yanlış kullanım  ölümleri beraberinde getiriyor
Son Güncelleme :

16 Aralık 2017 - 7:00

Demirel, “Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanımız soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Hidrokarbon içeren kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların soba-baca veya şofben-baca bağlantısı içindeki yanlış kullanımı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı kış aylarında artmaktadır.
Soba-baca ve şofben-baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve yanlış kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri artmaktadır.
Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbonmonoksit zehirlenmelerinin özellikle uykuda iken farkına varılmasının güçlüğü, bu zehirlenmeye karşı önlemlerde toplumun bilinçli olmasını ve aşağıdaki hususlara dikkat etmeyi gerektirmektedir” dedi.
SOBA
KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Demirel, soba kullanımında dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı: “Soba alımında TS 4900 standartlarında ve CE işaretlemelerine uygunluk belgesine sahip, üzerinde etiketi bulunan ve ısıtılacak yerin büyüklüğüne göre seçilmesine dikkat edilmeli, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, kalitesiz kömür tercih edilmemeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür satın alınmamalı, soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Uyku esnasında vücut karbonmonoksit zehirlenmesini algılayamaz ve ölüm olayları genellikle gece saatlerinde meydana gelmekte ve evde yaşayan tüm kişileri etkileyerek bir ailenin yok olmasına sebebiyet vermektedir. Bu tür zehirlenmelerde ilk yapılacak işlemler; sakin olunmalı, gazdan etkilenen kişi temiz havaya çıkarılmalı, pencere ve kapılar açılarak ortam havalandırılmalı, 112 Acil Servis aranarak sağlık ekibi istenmelidir.Ölümlerin yaşanmaması için halkımızı yukarıda belirttiğimiz önlemleri almaya çağırıyor ve özellikle alçak basınçlı havalarda, bacası uygun olmayan evlerde soba yakılmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.