Şeker pancarı, arpa-buğday, mısır ve pirinç gibi tarım ürünlerinin popülerliğini koruduğu Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu şehirlerinde ziraat alanlarının geniş olması nedeniyle radyal traktör lastiklerinin tercih edildiğini belirten ÖZKA Lastik Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kemal Çiftçi, kullanılan ebatlara bakıldığında daha eski model araçlarda bezli lastiklerin, yeni makinelerde ise radyal ebatların tercih edildiğine dikkat çekiyor. ‘Samsun ilinin doğusundan başlayarak Artvin/Hopa ilçesine kadar olan bölümde ise iş makinesi lastiklerinin satışı yoğun olarak gözüküyor. Ziraat alanlarının ve arazinin elverişliliği olmadığı için traktör grubu satışı nadiren yapılıyor’ diyen Çiftçi, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’de ise radyal lastik ihtiyacının arttığını belirtiyor.
Çiftçi; ‘5-10 yıl önce, bezli traktör lastiği satışları radyal traktör lastiği satışlarının oldukça önündeydi. Ancak bugün, durum tam tersine dönmüş durumda ve radyal traktör lastiği satışları bezli traktör lastiği satışlarını geçiyor. Zirai lastik tercihinin bu değişimindeki en büyük etken, yeni traktörlerin daha büyük ve güçlü olmasıdır. Devletin tarım politikaları sonucunda, küçük dönüm sahibi çiftçilerden büyük dönüm sahibi çiftliklere doğru bir kayma yaşanıyor. Bu güçlü çiftliklerin, insan gücünden ve küçük zirai aletlerden çok, teknolojisi yüksek ve büyük tarım aletleri kullanmaları bu değişimi tetikliyor. Çukurova, Amik Ovası gibi yılda 2 mahsul alınabilen bölgelerde kullanılan daha büyük ve güçlü traktörler, performans ve dayanıklılık açısından daha yüksek olan radyal traktör lastiği ihtiyacını artırıyor.’ diyor.
KARASAL İKLİMDE RADYAL VE RÖMORK LASTİKLERİ ÖN PLANDA
Eskişehir, Afyonkarahisar, Konya gibi karasal iklimin hakim olduğu illeri kapsayan İç Anadolu Bölgesi’nde, mevsim şartları uygun olduğunda bile toprak yeterli yağış alır ve doğal afetler olmazsa, çiftçiler genellikle yılda sadece bir defa ürün alabiliyorlar. Çoğunlukla buğday, arpa, pancar, ayçiçeği ve soğan gibi ürünlerin ekildiği bu bölgelerde araziler genellikle büyük olmamakla birlikte zamanla miras nedeniyle bölünüyor. Bu nedenle, kullanılan lastik ebatlarının genellikle 12.4/11-28, 13.6/12-28, 14.9/13-28, 16.9/14-30, 18.4/15-30 ve 13.6/12-36 ölçülerinde olduğunu belirten Kemal Çiftçi; yeni traktör satın alan çiftçilerin ise genellikle bu ölçülerin radyal lastik versiyonlarını tercih ettiğini belirtiyor
‘Ürünlerin hasat edilmesinden sonra depolara ve ofislere taşınması esnasında kullanılan römorklara bakıldığında ise; bu bölgelerde kullanılan römorklar genellikle 7.50-16, 9.00-16 gibi ebatlarda lastiklerle donatılıyor. Ayrıca Konya gibi illerde, çiftçilikle profesyonel olarak uğraşanların olması, tarım şirketlerinin varlığı ve arazilerin büyük olması gibi nedenlerle radyal lastik kullanımı yaygınlaşıyor. Bu bölgelerdeki tarım makinelerinin teknolojisinin gelişmesi ve güçlerinin artması nedeniyle, bu makinelerin arkasındaki römorklarda büyük jantlı (19.5-22.5) radyal lastiklere geçiliyor. Konya’da tarım makinelerinden pivot sulama sistemlerine, forkliftlerden taş toplama ve yükleyicilere kadar çeşitli makineler üretildiği için, bu bölgede traktör ön lastikleri, bahçe grubu lastikleri, forklift lastikleri ve iş makinesi lastikleri genellikle orijinal ekipman olarak sunuluyor.’ diyen Çiftçi, genellikle seracılıkla uğraşılan Antalya’da ise traktör ön ve römork lastikleri için 16 jant, arka lastikler için ise 28 jant tercih edildiğini belirtiyor.
/ Haber Merkezi