""

Dolmuş ücretlerine zam tartışması bitirilemedi « Yeniufuk Gazetesi

16 Eylül 2024 - 14:23

Dolmuş ücretlerine zam tartışması bitirilemedi

Yozgat’ta Mayıs ayının ortalarında şehir içi dolmuş ücretlerine yapılan zam sonrasında akaryakıta ve diğer girdilere gelen zamlar nedeniyle zarar ettiklerini belirten dolmuşçu esnafının zam talebi belediye meclisinin geçen ayki toplantısında görüşülüp karara bağlandı.

Dolmuş ücretlerine zam tartışması bitirilemedi
Son Güncelleme :

06 Eylül 2024 - 18:26

Öğrenci bileti 12 liradan 18 liraya, kartlı binişler 15 liradan 22 liraya, paralı binişler de 20 liradan 30 liraya yükseltilmesine halkın tepki göstermesi üzerine belediye meclisi kararını geri çekti. Bugün yapılan toplantıda ise verilen 2 liralık zamma dolmuşçular itiraz edince, kararın pazartesi günü yapılacak olağanüstü toplantıda ele alınması uygun bulundu.
Yozgat’ta şehir içi çalışan dolmuşcular, girdi maliyetlerindeki artışları gerekçe göstererek geçtiğimiz Mayıs ayının ortalarında şehir içi taşıma tarifesinin güncellenmesini talep etti, belediye meclisi de öğrenci biletini 10 liradan 12 liraya, kartlı binişleri 12 liradan 15 liraya, paralı binişlerde 15 liradan 20 liraya yükseltti. Dolmuşcu esnafı, akaryakıt başta olmak üzere, diğer girdilerin arttığını ve zarar ettiklerini belirterek, tarifenin yeniden güncellenmesini talep etti. Belediye Meclisi Ağustos ayında yaptığı toplantıda, talebi değerlendirip, öğrenci biletini 12 liradan 18 liraya, kartlı binişleri 15 liradan 22 liraya, paralı binişleri de 20 liradan 30 liraya yükseltti. Ancak karara bu kez vatandaşın sosyal medyadan tepkisi artınca, karar uygulanmadı ve bugün yapılan toplantıda zam talebi yeniden değerlendirildi.
İki lira zam verildi
Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan Başkanlığında, MHP, AKP, YRP’li üyelerden oluşan meclis üyeleri, toplantı öncesinde dolmuşçuların talebini diledi, ardından sunulan teklifler tartışıldı. Öğrenci biletini 12 liradan 14 liraya, kartlı binişleri 15 liradan 17 liraya, paralı binişlerde 20 liradan 22 liraya yükseltildi. Kararı meclis toplantı salonu önünde bekleyen dolmuşçular 2 liralık zammı duyunca salona girip, itiraz etti.


“Bu iki lira bir çiklet parası değil”
Bozok Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Adil Yıldız, verilen zammın yeterli olmadığını belirterek, şöyle konuştu:
“Sigaraya zam geldi, beş lira. Bu iki lira bir çiklet parası değil. Bunu zam verdik, her ay dolmuşçulara zam falan değil, herkes tetikte. Ondan sonra diyorlar ki; arkadaş Cimer’den bize tepki geliyor, bunu dolmuşa binmeyen arkadaşlar yazıyor. Dolmuş kullanan arkadaşlar varsa desin ki arkadaşlar şu kadar şu şekilde densin. Biz de buraya kadar doluyuz, bunu yapmanın da bir anlamı yok, taşımanın da bir anlamı yok. Tamam rızk cenabı Allah veriyor ama iki liraya da bir rızk kazanmanın da bir şansı kalmadı. Kendi arabanı yemin ediyorum sanayide ustanın yanına vallahi varamadım. Aldığım 27 lira para, 25 lira mazot yakmış. 2 bin lirayı ustaya mı vereyim, parçaya mı vereyim? Benim evime rızık gerekli değil mi? Bir çocuğumuz çıkıyor diyor ki baba ne iş yapıyorsun? Halk otobüsü kullanıyorum oğlum. Benim okul ihtiyacımı karşılamıyorsun baba. Bunu yapmanın bir anlamı yok diyor. Aklıyetik çocuklar onu diyor. Ama arkadaşlar yazık yani bunu iki lirayla neyle çalışma şansımız yok. Biz bunu ciddi olarak konuşuyoruz, hiç kimse de kusura bakmasın.”


Karar geri çekildi, Pazartesi günü tekrar görüşülecek
Meclis toplantısına itirazlar üzerine bir süre ara verildi. Daha sonra toplanan mecliste, parti guruplarının kendi aralarında bir mutabakata vararak, pazartesi günü yapılacak olağanüstü toplantıda zam talebinin yeniden ele alınması kararı kabul edildi.
/Osman Tolga YILMAZ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.