""

Dr. Çakılı: Hepatitler ciddi sağlık sorunlarıdır « Yeniufuk Gazetesi

18 Ekim 2024 - 06:54

Dr. Çakılı: Hepatitler ciddi sağlık sorunlarıdır

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Seda Zor Çakılı, hepatitler hakkında önemli bilgiler sundu.

Dr. Çakılı: Hepatitler ciddi sağlık sorunlarıdır
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2024 - 17:30

Dr. Çakılı, hepatitlerin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, dünya genelindeki durumu ve önleme yöntemlerine dair kapsamlı bir açıklama yaptı.
Hepatitler, karaciğerde iltihaplanmaya neden olan çeşitli virüslerin ve bazı bulaşıcı olmayan etkenlerin yol açtığı ciddi sağlık sorunlarıdır. Dünya genelinde beş ana hepatit virüsü türü bulunmaktadır: Hepatit A, B, C, D ve E. Her biri karaciğer hastalığına neden olurken, özellikle Hepatit B ve C virüsleri, karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve viral hepatit kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenleri arasında yer alıyor.
Dr. Çakılı, “Tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişi Hepatit B, 70 milyon kişi ise Hepatit C taşıyıcısı veya hastasıdır. Ülkemizde de bu durum ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmektedir. Hepatit B’nin sıklığı %4, Hepatit C’nin sıklığı ise %1 olup, yaklaşık 2-3 milyon Hepatit B ve 500.000 Hepatit C hastamız olduğu tahmin edilmektedir” dedi. Ayrıca, dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.5 milyon kişinin Hepatit B ve C’nin yol açtığı siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.
BULAŞ YOLLARI VE ÖNLEME YÖNTEMLERİ
Dr. Çakılı, hepatitlerin bulaş yollarını şu şekilde açıkladı:
Hepatit A ve E: Genellikle kirli gıda veya su tüketimi yoluyla bulaşır.
Hepatit B, C ve D: Kontamine kan veya kan ürünlerinin alınması, kontamine ekipmanlarla yapılan invaziv tıbbi işlemler, doğum sırasında anneden bebeğe geçiş ve cinsel temas yoluyla bulaşır.
Dr. Çakılı, ayrıca hepatitler hakkında bilgilendirme yaparak, 28 Temmuz’un Dünya Hepatit Günü olarak nasıl önemli bir tarih haline geldiğini açıkladı. “2010 yılından beri, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hepatit B virüsünü ilk kez tanımlayan Nobel ödüllü ABD’li doktor B.S. Blumberg’in onuruna 28 Temmuz tarihi Dünya Hepatit Günü olarak belirlenmiştir. 2023 yılı için tema ‘Bir Hayat! Bir Karaciğer!’dir. Bu özel gün, hepatit hastalığı hakkında toplumu bilgilendirmek, farkındalığı artırmak, koruyucu önlemleri teşvik etmek ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermek amacıyla kutlanmaktadır” dedi.
TEDAVİ VE KORUMA
Dr. Çakılı, tedavi olanaklarına da değindi. Hepatit B’nin tedavisinde çeşitli yöntemlerin bulunduğunu, bazı hastaların günde yalnızca bir tabletle tedavi edilebileceğini belirtti. Hepatit C için ise, yeni antiviraller sayesinde tedavi başarı oranının neredeyse %100 olduğunu ve hastalığın bir daha tekrarlamadığını vurguladı.
Hepatit C için aşı bulunmamakla birlikte, Hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonundan korunmak için aşı mevcuttur. Sağlık Bakanlığı, 1998 yılından itibaren hepatit B aşısını çocukluk aşı programına dahil etmiş ve program hala devam etmektedir. Tedavi yöntemleri ile siroz ve kansere bağlı ölümlerin önemli ölçüde azaldığına dikkat çeken Dr. Çakılı, hepatitlerle mücadelede farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı.
Dr. Çakılı,“Sağlık kurumlarına başvurarak bilgi almak ve bilinçlenmek, viral hepatitlerin önlenmesi ve kontrolü açısından önemli bir adımdır. DSÖ’nün 2030 hedefi, tüm ülkelerde viral hepatitleri ortadan kaldırmak için işbirliği yapmaktır” diye konuştu./Nazife EKİCİ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.