""

Dr. Canbay: Omurga tümölerini orta ve ileri yaş grubunda görmekteyiz « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 15:31

Dr. Canbay: Omurga tümölerini orta ve ileri yaş grubunda görmekteyiz

Ankara Liv Hospital’de beyin ve sinir hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Doç.Dr. Suat Canbay, orta ve ileri yaş grubu vatandaşlarda omurga tümörüne daha fazla rastalndığını belirterek, erken teşhisin tedavi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Canbay: Omurga tümölerini orta ve ileri yaş grubunda görmekteyiz
Son Güncelleme :

13 Eylül 2017 - 7:00

Doç. Dr. Suat Canbay, Yozgat’ın kendisinde ayrı bir yere sahip olduğunu belirterek, Ankara Liv Hospital’de beyin ve sinir hastalıkları polikiniğinde görev yaptığını ve rahatsızlığı olan vatandaşlara her zaman yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.
Omurga eğriliklerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Canbay, “İki önemli omurga hastalıklarından biri omurga tümörleri diğeriskolyoz dediğimiz omurga eğrilikleri. Her iki hastalığın ortak özelliği sinsi başlangıçlı olmaları. Omurga tümörlerini daha çok orta ve ileri yaş grubunda görmekteyiz. Omurga tümörleri primer omurgaya ait olabilir ya vücudunun başka bir yerinde oluşmuş kanser buraya atlamış olabilir. En sık görülen vücudun başka bir yerinde kanser olup omurgaya atlamış olmasıdır. Nitekim vücuttaki kanserlerin %80’i omurgaya atlamaktadır. İlk belirti sırt ağrısı olur. Ağrının en önemli özelliği gece uykuda ortaya çıkan ağrıdır.
Hasta ağrıyla uyanabilir gündüz gün boyunca ağrı şikayeti olmayabilir. Bu erken dönemde hastalığı yakalamak tedavi etmek açısından oldukça önemlidir. Bu nedenl sırt ağrılarını özellikle gece olan sırt ağrıları önemsiyoruz.”dedi.
“Skolyoz dediğimiz bel eğrilikleri ise sıklıkla kız çocuklarında gözükür.”diyen Dr. Canbay, “Beş kız çocuğuna karşılık bir erkek çocuğun da gözükür. Farkedildiğinde genelde 12, 13 yaşlarında olurlar. Sırtındaki eğrilik genellikle anne yada baba tarafından fark edilir. Çocuk çoğu kez bunun çok daha geç fark eder. Omuz dengesi bozuk olur. Bir omuz diğerinden daha aşağıda durur. Bu durum fark edildiğinde röntgenle skolyoz tanısı rahatlıkla konulabilir. Çok değişik skolyoz hastalıkları olmakla birlikte en sık gördüğümüz biraz önce bahsettiğim 12, 13 yaşlarında ortaya çıkan ve giderek ilerleyen idiopatikskolyoz dediğimiz nedeni tam bilinmeyen skolyozdur.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.