Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dr.Işık: Madde bağımlılığı toplumsal bir sorundur

Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Işık, madde bağımlılığının Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de başta gençler arasında olmak üzere her yaştaki grubu etkileyebilen madde bağımlılığı biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan toplumsal bir sorun olduğunu söyledi.

Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk

Uzm. Dr. Ümit Işık, Antalya Belek’te düzenlenen 11. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresinde “Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Gözünden Ülkemizde Madde Bağımlılığı” isimli panelde, “Türkiye’ de Çocuk ve Ergenlerde Yapılan Bağımlılık Araştırmaları, Sınırlılıklar ve Yeni Ufuklar” isimli sunum yaptı.
Işık, “Bağımlılık, bir maddenin amacı dışında ve o maddeye karşı gelişen tolerans sonucu gittikçe artan miktarlarda alınması, kişinin yaşamında sorunlara neden olmasına rağmen kullanımının sürdürülmesi ve madde alımı azaltıldığında ya da bırakıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması ile giden tablodur. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de başta gençler arasında olmak üzere her yaştaki grubu etkileyebilen madde bağımlılığı biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan toplumsal bir sorundur. Madde kullanım yaygınlığı hakkında kapsamlı ve doğru bilgiler sağlanması, toplum sağlığını koruyucu çalışmalar için gereklidir. Türkiye, ESPAD çalışmasında yer alan 29 ülke arasında nüfusu en kalabalık ülkeler arasında yer almaktadır ve yine genç nüfus oranı en yoğun olduğu ülkelerdendir. Bu durum Türkiye’yi madde kullanım bozuklukları açısından riskli kılmaktadır. Ancak bugüne kadar Türkiye’de, genel nüfusta madde kullanım yaygınlığını ülke genelinde değerlendiren herhangi bir çalışma yapılmamıştır.”dedi.
GENÇLER ARASINDA MADDE KULLANIM YAYGINLIĞI ÖNEMLİ BİR ENDİŞE
KAYNAĞIDIR
“Gençler arasındaki madde kullanım davranışı ve yaygınlığı birçok ülke için önemli bir endişe kaynağıdır.” Diyen Dr. Işık, “Beyin gelişimi açısından kritik dönem olarak kabul edilen ergenlik döneminde bağımlılık yapıcı maddelerle karşılaşmanın ergen beyninde kalıcı gelişimsel hasarlara neden olma riski yüksektir. Madde kullanımının ergen beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkilerini gösteren ve şizofreni gibi ağır psikiyatrik hastalıklarda önemli bir risk faktörü olduğunu da ortaya koyan çalışmalar bu dönemde madde kullanımı ile mücadelenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle de bu konuda çalışan özel merkezlere ihtiyaç duyulduğu açıkça görülmekte olup, (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) yapılacak bilimsel araştırmalar da risk gruplarının saptanması ve önlem alınması konusunda yol gösterici olacaktır. Ancak ülkemizde çocuk ve ergenlerde yataklı madde bağımlılığı tedavi merkezi sayısı yedi adettir. Bu durum da bağımlılık ile ilgili çalışan Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanı sayısının az olmasına, dolayısıyla çocuk ve ergenlerde bağımlılık ile ilgili yapılan çalışma sayısının yetersiz olmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

Reklamı Geç