Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dr. Önalan zatürre hastalığına dikkat çekti

Yozgat Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Hekimi Uzman Dr. Ramazan Önalan, her yıl Kasım ayında halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoniye dikkat çekmek amacıyla, pnömoninin tanımı, nedenleri, belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Yozgat Şehir Hastanesi İç

Uzman Dr. Ramazan Önalan, pnömoniyi (zatürre) akciğerlerin hava keseciklerinin sıvı veya irinle dolmasına neden olan bir enfeksiyon olarak tanımladı. Pnömoniye genellikle bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonların neden olduğunu belirten Dr. Önalan, bu hastalığın genellikle soğuk algınlığı ya da grip gibi viral enfeksiyonlardan sonra gelişebileceğini söyledi.
PNÖMONİ RİSKİ YÜKSEK OLAN GRUPLAR
Pnömoniye yakalanma riskinin 2 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri yetişkinlerde daha fazla olduğunu belirten Dr. Önalan, ayrıca akciğer hastalıkları (KOAH, astım), zayıflamış bağışıklık sistemi, diyabet, kalp yetmezliği, orak hücre hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin, pnömoni riskinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Sigara içme, aşırı alkol kullanımı ve kötü beslenme alışkanlıklarının da pnömoni riskini artıran faktörler arasında yer aldığını ifade etti.
PNÖMONİNİN BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ
Pnömoninin başlıca belirtilerinin ateş, titreme, öksürük (genellikle balgamla) ve nefes darlığı olduğunu belirten Dr. Önalan, bu belirtilerin kişiden kişiye değişebileceğini, özellikle bebekler ve yaşlılarda semptomların hafif olabileceğini vurguladı.
Pnömoninin soğuk algınlığı veya grip ile benzer semptomlar gösterdiğini belirten Dr. Önalan, bu nedenle tanının koyulmasında zaman zaman zorluklar yaşanabileceğini ancak doğru teşhis için tıbbi yardım alınmasının önemine değindi.
PNÖMONİ TEDAVİSİ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Pnömoni tedavisinin türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterdiğini belirten Dr. Ramazan Önalan, bakteriyel pnömoninin antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini ancak viral pnömoninin tedavisinde antiviral ilaçların kullanıldığını kaydetti.
Pnömoniden korunmanın en etkili yolunun aşılar olduğunu belirten Dr. Önalan, pnömokok aşısı, grip aşısı ve Covid-19 aşısının pnömoniye karşı önemli koruyucu etkiler sağladığını risk grubunda yer alan kişilerin, aile hekimleri, göğüs hastalıkları veya dahiliye uzmanlarına başvurarak aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtti. Önalan, pnömoniye karşı bilinçli bir toplum oluşturmanın, hastalığın yayılmasını engelleme noktasında önemli bir adım olacağını sözlerine ekledi.
/Cemil MERMERTAŞ

Reklamı Geç