""

Dr. Özcan, Tuz tüketimi konusunda uyardı « Yeniufuk Gazetesi

24 Kasım 2024 - 00:33

Dr. Özcan, Tuz tüketimi konusunda uyardı

Yozgat Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Şeyda Gül Özcan “Tuza Dikkat Haftası” dolayısıyla tuzun vücuda etkisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dr. Özcan, Tuz tüketimi konusunda uyardı
Son Güncelleme :

24 Mayıs 2024 - 13:58

Tuz tüketiminin sağlık için önemli bir faktör olduğunu söyleyen Uz. Dr. Şeyda Gül Özcan, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı bireylerde tuz tüketimini günlük 5 gr altında önerdiğine dikkat çekerek bu tüketimin hastalığa sahip olan bireylerde ise 2 gr’ın altında önerildiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü 5 gram altında önerisinde bulunduğunu fakat Türkiye’de birçok insan 5 gram üzerinde tuz tükettiğini söyleyen Doktor Özcan, Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi hastalıklara yol açabildiğini hatırlattı. Tuz tüketimi sağlıklı bir birey için 5 gr altında olması gerekirken kronik hastalık taşıyanların 2 gr altında tüketilmesi gerektiğini söyleyen Özcan, Hasta bu gramajı ölçemese de bazı dikkat etmesi gereken durumlar olduğunun altını çizdi. Dr. Özcan, “Sofrada tuzluk bulundurulmazsa tüketim yüzde 15 azalıyor. Yemeğin tadına bakmadan tuz serpme alışkanlığını bırakmak gerekli. Ayrıca paketli gıdalar arasında olan salamura ürünlerden, salça, turşu ve konserve gibi gıdalardan uzak durmak gerekiyor.“ dedi.
Türkiye’nin guatr için endemik bir bölge olduğunu ve bunun için kullanılan tuzların özellikle iyotlu olması gerektiğini İyotsuz tuzun troid hastalıklarını tetiklediğini vurgulayan Dr. Özcan, günümüzde halk arasında himalaya, deniz tuzu, kaya tuzu gibi çeşitli tuzların ön plana çıkarılması konusunda ise şu ifadelere yer verdi:
“Tüm tuzlar sodyum klorür ’dür. Himalaya, kaya tuzu, deniz tuzu gibi tuzların birbirine üstünlüğü yoktur. Tuzlar arasında en önemli unsur iyotlu olmasıdır ve kullanım miktarıdır. Aşırı derecede tuz tüketiminin sağlıklı bireylere bile bazı hastalıklara yol açabileceği gibi, zaten yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya daha önce kalp krizi geçirmiş olan kronik böbrek yetmezliği olan hastalığı olanlar için ekstra sıkıntıya hastalığın ilerlemesine sebep olur. Çok fazla tuz tüketimi vücutta çok fazla su tutuyor. Bu da ödeme sebep oluyor. Bu da ödemden dolayı yüklenme oluyor, nefes darlığı böbrek daha da bozularak, idrar atamama problemi olmaktadır. Özellikle kronik hastalığı olanların tuza dikkat etmesi gerekiyor.”
Yozgat Şehir Hastanesi poliklinik girişinde “Tuza Dikkat Haftası” dolayısıyla Eğitim Hemşirelerince hazırlanan stantta tuz konusunda hazırlanan bilgilendirme broşürleri dağıtıldı./Mehmet EROL

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.