Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, tüberküloz (verem) hastalığının belirtileri ve önemi hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Tüberküloz hastalığının belirtilerinin genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplandığını ifade eden Dr. Şahin, hastalığın akciğer dışı diğer organlara da yayılması durumunda o organa özgü belirtiler görülebileceğini söyledi.
GENEL YAKINMALAR VE AKCİĞERE ÖZGÜ BELİRTİLER
Genel yakınmaların başında özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtilerin geldiğini belirten Dr. Şahin, akciğerdeki özgü yakınmaların ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüs ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığı şeklinde kendini gösterebileceğini aktardı.
ERKEN TANI VE TEDAVİ ÖNEMLİ
Hastalığın yakınmalarının genellikle hafif başladığını ve yavaş ilerlediğini belirten Dr. Şahin, hastaların bu yakınmaları başka nedenlere bağlayarak doktora geç başvurabileceğini ve bu durumun hastalığın daha çok yayılmasına ve organın daha fazla tahrip olmasına sebep olabileceğini vurguladı. Dr. Şahin, hastaların en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ve iki haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı gibi şikayetlerde bulunanların vakit kaybetmeden muayene olmaları gerektiğini ifade etti.
ÖNLEME VE TEDAVİ
Tüberküloz hastalığının önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Şahin, hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesinin önemine dikkat çekti. Tedavi sürecinin titizlikle yürütülmesi gerektiğini ve hasta çevresine bulaş riskini en aza indirmek için tedavi sürecinin tamamlanması gerektiğini vurguladı. Haber Merkezi