""

Dr. Temoçin: Grip aşısı mutlaka yapılması gerekir « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 18:23

Dr. Temoçin: Grip aşısı mutlaka yapılması gerekir

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Temoçin, grip aşısının mutlaka yapılması gerektiğini belirtti.

Dr. Temoçin: Grip aşısı  mutlaka yapılması gerekir
Son Güncelleme :

09 Kasım 2017 - 7:00

Dr. Temoçin, şunları söyledi; “Grip, İnfluenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılan grip, 39-40 dereceye ulaşan ateş yapması, şiddetli halsizlik ve kırgınlığa yol açması ve eşlik eden şiddetli baş ağrıları ile soğuk algınlığından ayrılabilir. Peki nasıl bulaşır derseniz, influenza virüsü, en sık hasta kişinin öksürme ve hapşırması ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Hasta kişinin iyi yıkanmamış elleridebulaşta önemli rol oynar. Bu nedenle el yıkama hastalığın yayılmasını önlemede önemli bir basamaktır.”
GRİP ÖNLENEBİLİR, AŞI YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN
Grip aşı ile önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Temoçin, “Dünya sağlık örgütü tarafından, her yıl salgın yapması öngörülen grip virüsü türlerini içeren aşı önerilmektedir.Grip aşısı prensipte, 6 aylık ve üzeri yaş grubundan yaptırmak isteyen herkese yıllık olarak Ekim-Kasım ayında uygulanır.”dedi.
Grip aşısının öncelikli yapılması önerilen gruplar şunlardır:
“ 50 yaş ve üzerindeki kişiler, 6– 24ay yaş grubundaki tüm çocuklar, Gebeler (Gebeliğin 14. haftasından sonra), Bakım evinde yaşayanlar, Sağlık çalışanları, Kronik sağlık sorunu olanlar (Astım, Böbrek yetmezliği, Kronik obstruktif akciğer hastalığı, kistikfibrozis, Karaciğer hastalıkları, Şeker hastalığı, HIV, Uzun süreli steroid kullanımı, Morbitobezite, Kreş, anaokulu, huzurevleri ve kronik hastalıklara yönelik hizmet veren yerlerde çalışanlar ve Yüksek risk grubundaki kişilere evde bakım sağlayan kişiler.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.